A következő élő közvetítés része Macron: Ha az oroszok áttörik a frontot, csapatokat küldhetünk Ukrajnába

Harmincnégy csoportos csapásról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Teresa Suarez / MTI / EPA
Teresa Suarez / MTI / EPA

Harmincnégy csoportos csapást mért precíziós fegyverekkel, sorozatvetőkkel és drónokkal az orosz hadsereg az elmúlt hét folyamán tengeri drónokat összeszerelő ukrán üzemekre, valamint fegyver-, hadfelszerelés- és üzemanyag-raktárakra, és ukrán katonai alegységek és külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési helyeire is – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A március 2. és 8. közötti időszakra vonatkozó hadijelentésben az összes frontszakaszon orosz előretörésről számoltak be, 102 ukrán ellentámadás vagy támadás elhárítása mellett. Ezek közül 65 ellentámadás Avgyijivka környékén hiúsult meg.

Az orosz összesítés szerint az ukrán fél a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt hét folyamán csaknem 7300 katonát veszített, akik közül a legtöbben, több mint 2860-an az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A héten 24 ukrán katona adta meg magát.

A védelmi minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett tíz tábori fegyverraktárt, a Sztrela-10 légvédelmi rendszer négy, és a brit Szormer rendszer egy harci járművét, egy MiG-29-es repülőgépet, három HIMARS sorozatvetőt, 28 harckocsit – köztük két amerikai gyártmányú Abramst –, 68 páncélozott harcjárművet – ezek felét Avgyijivkánál –, öt brit Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, HIMARS sorozatvetők 33 rakétáját, egy Patriot légvédelmi rakétát, hét francia HAMMER irányított légibombát és 796 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők által a háború kezdete óta elveszített harckocsik és egyéb páncélozott harci járművek száma elérte a 15400-at.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Rozsgyesztvenka községben kamikaze drónok két civilt megöltek.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik