A következő élő közvetítés része Géppuskával lőtt nemzetközi újságírókra az izraeli hadsereg a Reuters riporterének halála után

Vizsgálat: Géppuskával lőtt az újságírókra az izraeli hadsereg a Reuters riporterének októberi halála után

Houssam Shbaro / ANADOLU / Anadolu via AFP
Houssam Shbaro / ANADOLU / Anadolu via AFP

0,50-es kaliberű lövedékekkel lőttek az újságírók tartózkodási helyére tavaly októberben, miután megölték az Issam Abdallah vizuális újságírót – írja a Reuters a Holland Alkalmazott Tudományos Kutatási Szervezet (TNO) csütörtökön megjelent, végleges jelentésére hivatkozva.

A Reuters újságíróját a decemberi előzetes jelentés szerint egy 1,34 kilométerre lévő izraeli tank ölte meg az október 13-i támadásban Libanonban, miután két 120 milliméteres lövedéket lőtt ki az újságírókra, majd ezután olyan típusú lövedékeket lőttek ki rájuk, amilyeneket az izraeli Merkava harckocsikra szerelhető Browning gépágyúk használnak – áll a jelentésben. Az első lövedék megölte a 37 éves Issam Abdallahot, és súlyosan megsebesítette a 28 éves Christina Assit, az AFP fotóriporterét.

A jelentés szerint az izraeli tank egyértelműen azonosítható újságírócsoportra lőtt 1 perc 45 másodpercig tartó támadás során.

A Reuters két túlélő riportere és az AFP egy másik, a helyszínen tartózkodó újságírója sem emlékezett a géppuskalövésre. Valamennyien azt vallották, hogy sokkos állapotban voltak.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egyelőre nem válaszolt az újságírók elleni támadással kapcsolatos megkeresésekre. A TNO decemberi előzetes megállapításait kommentálva az IDF azt közölte:

 Nem veszünk célba újságírókat.

Egy nappal a Reuters vizsgálatának közzététele után pedig azzal védekeztek, hogy az incidens aktív harci övezetben történt.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik