Nagyvilág

Az oroszokat sejtik a háttérben, a spanyolok elutasítják a Talgo vonatgyárra érkezett magyar ajánlatot

AFP
AFP

Óscar Puente, a baloldali spanyol kormány közlekedési minisztere egy konferencián beszélt a Hernádi Zsolthoz köthető Magyar Vagon csoport felvásárlási ajánlatáról – írja az iho.hu az Activos spanyol portál alapján. Tavaly évvégén röppent fel a hír, amit a spanyol tőkepiaci közlemény is megerősített, hogy egy magyar befektetői csoport felvásárlási ajánlatot fontolgat a Talgóra. Februárban a vg.hu már arról írt, hogy a Dunakeszi Járműjavító Kft. tett ajánlatot a mozdonyokat, gyorsvasúti szerelvényeket gyártó vállalat 100 százalékára.

A közlekedési miniszter a friss hírek szerint azt mondta, hogy

a kormánya nevében, „mindent megtesznek” a magyarok megállítása érdekében.

A kormány elutasító döntésének indoka, hogy attól tartanak, hogy orosz befektetők vagy maga az orosz állam áll az akció mögött.

Az iho.hu cikke megjegyzi, hogy a Dunakeszi Járműjavítót is birtokló Magyar Vagonnak korábban valóban voltak orosz kapcsolatai, az ajánlatban is részt vevő Ganz-MaVag International Kft. korábbi neve például Transmashholding Hungary Kft. volt, hiszen az orosz járműgyártó óriás volt az egyik tulajdonosa. Az Oroszország ukrajnai háborúja miatti szankciók következtében azonban az oroszoknak ki kellett szállniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik