Nagyvilág

Szijjártó Péter azt mondta, ha lesz lehetősége, találkozik még Szergej Lavrovval

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter / Facebook

Azok után, hogy a lengyel kormányfő, Donald Tusk lesújtó szavakkal értékelte, hogy Szijjártó Péter az Antalyai Diplomáciai Fórumon egy asztalnál vacsorázott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel (mindezt Alekszej Navalnij temetésének napján), megkérdezték a minisztert arról, hogy mit gondol az újabb kritikáról. Szijjártó a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával közösen tartott sajtóértekezletén válaszolt az ezzel kapcsolatos újságírói felvetésre. Előbb úgy fogalmazott:

 a magyar és a lengyel nemzet között nemcsak barátság, hanem testvériség is van. Ez a testvériség azt hiszem, hogy kibírja az ilyen politikai epizódokat is, mint amiket Lengyelország miniszterelnöke az elmúlt néhány hétben produkált;

majd azt mondta, az nem diplomáciai teljesítmény, ha az ember csak azzal beszél, akivel mindenben egyetért. Hozzátette, hogy Magyarországnak békepárti kormánya van, Lengyelország kormánya pedig inkább háborúpárti álláspontot képviseli.

Lavrovval kapcsolatban azt mondta, az Antalyai Diplomáciai Fórum egy ENSZ-közgyűléshez hasonló rendezvény volt (bár kisebb nyugati részvétellel), aminek a gálavacsoráján majd’ egy tucat külügyminiszterrel ült egy asztalnál, köztük Lavrovval is. „Van egy ilyen feladatunk nekünk, külügyminsztereknek, hogy kapcsolatot tartsunk egymással” – húzta alá, hogy semmi rendkívüli nem volt a törökországi esetben.

Ha lesz lehetőségem, vagy szükség lesz arra, hogy az orosz kollégákkal konzultáljak, fogok is konzultálni

– egyértelműsítette, hogy a kritikák ellenére vélhetően fog még találkozni Szergej Lavrovval. Végül Donald Tusknak üzent a magyar külügyminiszter, elmondása szerint a lengyel kormányfő meglepődne, hogy hány és hány nyugati diplomata kereste őt az elmúlt időszakban, hogy segítsen nekik kapcsolatot létesíteni Moszkvával.

Kapcsolódó
Orbán: Nem akarunk közös határt Oroszországgal
A prágai V4-es csúcs után hasonló hangokat ütöttek meg a kormányfők az ukrajnai háború kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik