Nagyvilág

Sokkal durvábban is elsülhetett volna a német katonai vezetők lefülelt beszélgetése

Kay Nietfeld / picture alliance / Getty Images
Ingo Gerhartz
Kay Nietfeld / picture alliance / Getty Images
Ingo Gerhartz

Nagy port kavart az elmúlt napokban, hogy az oroszok lehallgatták Ingo Gerhartz, a német légierő vezérének és tisztjeinek online értekezletét, majd a 38 perces beszélgetést az állami tulajdonban lévő, az Európai Unió által szankciókkal sújtott Russia Today lehozta. A megbeszélés során ugyan komoly titkok nem hangoztak el, német szemmel a szivárogtatás rendkívül kellemetlen, Moszkvának pedig egy újabb propagandaeszköz került a kezébe.

Az állítólag február 19-én a WebEx webkonferencia szolgáltatón zajlott és az oroszok által lefülelt beszélgetés eleje meglehetősen személyes hangvételű volt. Egy Szingapúrból csatlakozó katona például egy ponton a helyi időjárásról számolt be.

Elég párás idő van

– hangzott el az egyik résztvevőtől, aki vélhetően a gyenge pont volt a tartózkodási helye miatt, a feltételezések szerint őt hackelték meg.

Ezután rátérték a konkrét témára, és a négy résztvevő hosszasan taglalta, hogy a nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakétáknak milyen hasznát tudná venni az Oroszország elleni háborúban Ukrajna. Erre azért volt szükség, mert – az elhangzottak szerint – pár napon belül jelentést kellett adniuk a helyzetről Boris Pistorius német védelmi miniszternek.

Az egyik tiszt ezután feltette a költői kérdést: „ha egyszer politikai alapon döntés születik róla, hogy Taurus rakétákkal támogatjuk Ukrajnát, az a gyakorlatban hogy fog működni?” Ekkor felvetődött, hogy a szállításra, a kiképzésre és az időzítésre is gondolni kell. Részletesen elemezték, hogy Ukrajnának a rakétákra „egy keleti híd” vagy „egy fegyverraktár” elleni támadáshoz lenne szüksége.

A beszélgetésből aztán egyértelművé válik, hogy az annektált Krím-félsziget és az orosz Krasznodari határterület között lévő Krími hídra céloznak. Egyikük megjegyezte, hogy a híd akkora, mint egy reptér, ezért a támadásra való felkészülés is hosszabb időt venne igénybe.

STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu / AFP A Krími híd 2023-ban.

Osztották egymás véleményét abban is, hogy ahhoz, hogy azonnal telepíteni lehessen a rakétákat, német katonákra is szükség lenne, és összességében a háború menetét ezek a fegyverek sem változtatnák meg.

A német-svéd gyártású fegyver erejét jól mutatja, hogy a latin taurus szóról kapta a nevét, ami bikát jelent. A lopakodó technológiával felszerelt rakétákat egyébként az átlagosnál nehezebb detektálni, és akár 500 kilométeres hatótávolságon is lehet velük támadni. Ez Ukrajnának elméletben tényleg segítséget jelentene abban, hogy az orosz csapatokat támadják a Fekete-tengeren és máshol. De az már a felvétel kiszivárgása előtt is biztos volt, hogy ennek a realitása közelít a nullához.

A szivárogtatás érezhetően váratlanul érte a német kormányzatot, egy teljes napig nem kommentálták az eseményeket, mígnem végül szombaton a védelmi minisztérium közleményében jelezte, hogy vizsgálatot indítottak. Olaf Scholz kancellár súlyosnak nevezte az incidenst, és azonnali magyarázatot követelt.

Christoph Schmidt / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP Olaf Scholz

Egy pillanatra sem tagadták viszont, hogy a felvétel valódi. Pistorius védelmi miniszter szerint a lehallgatás a Nyugat ellen irányuló információs hadviselés része, és a cél a Németországon belüli viszály szítása.

Berlin a második legjelentősebb katonai támogatója Ukrajnának Washington után, de Scholz korábban többször is megtagadta, hogy Taurus rakétákat adjanak át Kijevnek. A múlt héten leszögezte, nem kockáztatja meg, hogy Németország közvetlenül belekeveredjen a háborúba, a lakosság többsége ugyanis ettől tartva ellenzi a rakéták átadását.

Az, hogy magas rangú katonai vezetők privát beszélgetése ilyen egyszerűen kiszivárgott, rossz fényt vet a német hadseregre, és a NATO-n belül is aggályokat vetett fel, hogy az oroszok rést találtak a pajzson.

Ugyan sok újdonság nem hangzott el, az oroszok ellenük irányuló támadásként állíthatják be a német katonák beszélgetését.

Odd ANDERSEN / AFP A 2024. február 24-én tartott berlini tüntetésen a résztvevők a német kormányt sürgetik, hogy biztosítsanak Taurus rakétákat Ukrajnának.

Dmitrij Medvegyev, az orosz védelmi tanács elnöke, korábbi kormány- és államfő úgy fogalmazott:

Örök ellenfelünk, Németország ismét az esküdt ellenségünkké vált. Hallgassák meg, milyen részletesen tárgyalják a fritzek, hogy a területünkön hajtsanak végre nagy hatótávolságú rakétákkal támadást! Még a célpontokat is kiválasztják, és mérlegelik, hol tudnák a legnagyobb csapást mérni az anyaföldünkre és a népünkre!

Hétfőn a moszkvai német nagykövet látogatáson járt az orosz külügyminisztériumban. A helyi sajtó arról cikkezett, hogy Graf Lambsdorffot bekérették, de a német kormány szerint a találkozó időpontját már azelőtt megbeszélték, hogy a hanganyag kiszivárgott, és csak általános eszmecserét folytattak a felek.

Vlagyimir Putyin egyelőre nem szólalt meg az ügyben, de Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak azt mondta, a jelek arra mutatnak, hogy a Bundeswehr orosz területeket akar támadni, és erre konkrét tervei is vannak. Bár a beszélgetésben éppen azt ecsetelték a résztvevők, hogy a Taurus rakéták telepítése nem megoldható német katonák nélkül, márpedig ehhez nincs meg a politikai akarat, az orosz propagandagépezet azonnal beindult.

Moszkvának az lehetett a célja, hogy néhány hétig új motívum köré építse fel a kommunikációját, és próbálja a Nyugatot, kiemelten Németországot a főgonoszként beállítani. Németország pedig még örülhet is, hogy ennyivel megússza, és nem kerültek elő a megbeszélésen szigorúan bizalmas információk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik