A következő élő közvetítés része Titkos német katonai megbeszélés hangfelvételét hozták nyilvánosságra az oroszok

Titkos német katonai megbeszélés hangfelvételét hozták nyilvánosságra az oroszok

AFP
AFP

Németország vizsgálja, hogyan hallgathatott le Oroszország egy a hadsereg tisztjei közötti beszélgetést, melyben Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákkal való ellátásáról – és a lehetséges célpontokról – tárgyaltak, írja a BBC. A videokonferencia-értekezlet hangfelvételét az orosz állami RT csatorna vezetője tette közzé a közösségi médiában. A tisztek arról beszélgetnek, hogy a rakéták hogyan találhatnák el a Kercsi hidat, amely összeköti Oroszországot a törvénytelenül elcsatolt Krím félszigettel. Mindezt azon a napon, amikor Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban.

Scholz szombaton „nagyon komoly ügynek” nevezte a nyilvánvaló kiszivárogtatást, és alapos, intenzív és gyors vizsgálatot ígért. A Spiegel magazin szerint a videokonferencia nem a hadsereg titkos belső hálózatán, hanem a WebEx platformon zajlott. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő magyarázatot követelt a német hatóságoktól a lehallgatott beszélgetésről, és kijelentette, hogy a magyarázat megtagadása egyenlő lenne a beismeréssel.

Az ukrán vezetés régóta azt szeretné, ha Németország Taurus rakétákat szállítana neki, amelyek hatótávolsága körülbelül 500 km, ám Scholz eddig elutasította ezt, mivel attól tart, hogy ez a konfliktus eszkalálódásához vezetne. Emiatt azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik a kancellárra otthon és külföldön is. Korábban Franciaország és Nagy-Britannia Scalp vagy Storm Shadow rakétákat szállított már Kijevnek, amelyek hatótávolsága feleakkora.

Roderich Kiesewetter, a német ellenzéki CDU képviselője arra figyelmeztetett, hogy további felvételek is kiszivároghatnak.

Bizonyára számos más beszélgetést is lehallgattak, és ezek később kiszivároghatnak, amikor az Oroszországnak kedvező. Feltételezhető, hogy a beszélgetést Oroszország szándékosan szivárogtatta ki ebben a pillanatban, egy konkrét szándékkal, nevezetesen a Taurus németországi átadásának megakadályozására

– mondta a politikus a ZDF-nek.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik