Élő Nagyvilág

Lehet-e köze a Nyugatnak Navalnij halálához? – tették fel a kérdést az orosz médiában

Michel Stoupak / NurPhoto / AFP
Michel Stoupak / NurPhoto / AFP

Az előző nap híreit itt olvashatják.

Az orosz kémfőnök szerint Navalnij természetes halált halt

Természetes halállal halt meg a börtönben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója kedden a Szolovjov LIVE médiacsatornán.

Nariskin arra a kérdésre válaszolva, hogy lehet-e köze Navalnij halálához nyugati erőknek, kijelentette: „Nem hiszem, hogy ez valami különleges összeesküvés lenne, de sajnos az embereknek van egy tulajdonságuk: előbb-utóbb véget ér az életük, meghalnak”. A kémfőnök szerint bár „undorító”, de előre látható volt, hogy a Nyugat majd „sátáni táncot rendez Navalnij koporsója körül”, erkölcstelennek, alantasnak és szégyenletesnek nevezte ezt az attitűdöt, és fájlalta, hogy „ezek az emberek oktatják ki őket”.

(MTI)

Illegálisan próbált bejutni egy csapat ukrán férfi Magyarország területére, de elkapták őket

Az ukrán állami határőrszolgálat őrizetbe vett kilenc férfit, akik illegálisan kíséreltek meg bejutni Magyarországra – közölte kedden az ukrán határőrség a Telegram-csatornáján.

A közlemény szerint az Ukrajna különböző régióiból származó csoportot éjfélkor tartóztatták fel az ukrán-magyar határ közelében. A határőrség közölte, hogy a férfiak fejenként 8-12 ezer dollárt fizettek a fuvarozóknak, akik átszállították volna őket a határon. A rendfenntartók a közigazgatási szabálysértésekről jegyzőkönyvet vettek fel. Az ukrán hatóságok folytatják a nyomozást annak felderítésére, kik vettek még részt az illegális határátkelés megszervezésében.

(MTI)

Orosz titkosszolgálati kavarás miatt fújt riadót a moldovai titkosszolgálat vezetője

Alexandru Musteata, az Információs és Biztonsági Szolgálat vezetője közölte: Oroszország ismét megpróbál beavatkozni az ország belügyeibe, tüntetéseket provokálna, illetve beavatkozni készül a közelgő elnökválasztásba is, és zavart keltene az európai uniós csatlakozás körül is. A moldáv kémfőnök hozzátette, 2023 óta rekordszámú tevékenységet észleltek az orosz biztonsági szolgálatok részéről, és további destabilizáló akciókra számít idén és jövőre.

Értesülésünk szerint kísérleteket tesznek az európai integrációról szóló népszavazás kompromittálására, az elnökválasztásba való beavatkozásra, valamint Moldova európai uniós csatlakozását támogató kormányzati intézmények és politikusok lejáratására

– fogalmazott Alexandru Musteata.

A Moldova és Oroszország  kapcsolata azután romlott meg igazán, hogy a kormány Európa-párti irányt vett, és azzal vádolta Moszkvát, hogy destabilizálni próbálja az országot. A volt szovjet tagállam nyugatbarát elnöke, Maia Sandu elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, Moldovát pedig az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozás felé terelgeti.

Moszkva tagadja a beavatkozás vádját, és azt veti Sandu szemére, hogy oroszellenes hangulatot szít az országban.

Maia Sandu az ősszel esedékes elnökválasztáson második ciklusára készül, és pártja a legutóbbi önkormányzatai választásokon a szavazatoknak több mint 40 százalékát szerezte meg. A kormány országos népszavazást is tervez az EU-csatlakozásról, jóllehet ennek időpontját még nem tűzték ki.

Musteata szerint Moszkva megpróbált beavatkozni a tavaly novemberi önkormányzati választásokba is, de Moszkva mindent tagadott. Márciusban és áprilisban szerinte különösen Moldova keleti és déli részén várható, hogy szeparatista érzelmeket szít Oroszország, és provokált tüntetésekre is számítanak.

(Reutes)

Az ukránok azt állítják, hogy bejutottak az orosz védelmi minisztérium belső hálózatába

Az ukrán védelmi hírszerzés arról számolt be, hogy a kiberszakértői hozzáférést szereztek az orosz védelmi minisztérium szervereihez, és számos adatot töltöttek le az orosz katonai vezetésről, parancsokról, jelentésekről és utasításokról a minisztérium több mint 2000 alegységével kapcsolatban – írja az Ukrajinszka Pravda.

A minisztérium azt állítja, hogy az adatok elemzésével azonosítani tudták az orosz tábornokokat, az orosz védelmi minisztérium strukturális egységeinek más vezető tisztviselőit, valamint a helyetteseket, asszisztenseket és szakembereket – mindenkit, aki a Bürokrata nevű elektronikus szoftvert használta.

A lengyeleknek nem tetszett Szijjártó Péter ünnepi lakomája

Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn élesen bírálta a magyar és a szlovák külügyminisztert, amiért egy törökországi konferencián orosz kollégájukkal találkoztak – írta a Telex.

Ünnepi lakomát rendezni Alekszej Navalnij temetésének napján… csak egy újabb olyan jelzés a magyar kormánytól, amelyet erkölcsi és politikai okokból nehezen tudunk elfogadni

– mondta Tusk egy sajtótájékoztatón. Juraj Blanár szlovák és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pénteken találkozott Szergej Lavrovval az antalyai nemzetközi diplomáciai konferencián.

Utóbbi pedig még egy videót is megosztott arról, ahogy együtt vacsorázik az orosz külügyminiszterrel.

Azonosítottak egy orosz kémet, aki az EP épületében képviselőkkel is találkozott Brüsszelben

A Politico szerint egy meg nem nevezett nyugati ország titkosszolgálata arról tájékoztatta a lapot, hogy az orosz titkosszolgálat sikeresen bejuttatott egy ügynököt több uniós intézménybe, hogy az az ukrajnai háború Kreml-párti értelmezését terjessze. Az ügynök neve Novica Antic, aki származására nézve szerb, foglalkozására nézve katona és szakszervezeti vezető – írta a 444.

Antic, aki a frissen publikált információk szerint az orosz FSZB ügynöke, 2023 októberében Brüsszelben, az EP épületében találkozott több, különböző frakciókban ülő EP-képviselővel, így a német zöld Viola von Cramon-Taubadellel, a szocialisták és demokraták frakciójában ülő olasz Alessandra Morettivel és a jobbközép Néppárt szlovák képviselőjével, Vladimír Bilcíkkel. A szerb férfi találkozott két uniós katonai szakszervezet, az EUROMIL és az EPSU képviselőivel is.

A Politico által látott anyagban szerepelt Antic orosz tartótisztjének a neve is. Ő Vjacseszlav Kalinyin, a Veteran News nevű katonai híroldal szerkesztője.

Az orosz titkosszolgálat Szerbiát olyan közvetítő országnak használja, amin keresztül információs műveleteket hajthat végre, melyek célja az országon és az EU-n belüli NATO- és EU-szimpátia csökkentése.

Több mint nyolcezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4047-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4110-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 12 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Ukrán drón süllyeszthette el a fekete-tengeri orosz hadiflotta újabb hajóját 

Az ukrán haditengerészeti drónjai kedd reggel elsüllyesztették az orosz Fekete-tengeri flotta egyik járőrhajóját – írta ukrán védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva a Kyiv Post.

A távolról irányított robbanószerkezetek a Kercsi-szorosban járőrözés közben csapódtak a Szergej Kotovról elnevezett hajóba. A Kyiv Post informátora szerint a művelet során ukrán haditengerészeti drónokat, MAGURA V5-ösöket vetettek be, azt azonban nem árulta el, hogy hány drónt használtak.

A Krimszkij Veter (Krími szél) Telegram-csatorna jelentései szerint robbanásokat hallottak a megszállt Krím partjainak közelében, és füstöt láttak a tengeren, majd egy videót is közzétett a robbanás pillanatáról. A cikk azt írja, hogy a szoroson átívelő hidat 8 órára lezárták, sem a vonatok, sem az autók nem közlekedhettek.

Az ukrán külügyminisztérium korábbi tanácsadója, Anton Gerascsenko szerint a Project 22160 típusú elsüllyedt járőrhajó nagyjából 65 millió dollárt ért.

Olvasói sztorik