A következő élő közvetítés része Lehet-e köze a Nyugatnak Navalnij halálához? – tették fel a kérdést az orosz médiában

Orosz titkosszolgálati kavarás miatt fújt riadót a moldovai titkosszolgálat vezetője

Ozan KOSE / AFP
Az ukránok által elsüllyesztett Szergej Kotovval megegyező típusú orosz hajó Isztambul mellett 2022. február 16-án.
Ozan KOSE / AFP
Az ukránok által elsüllyesztett Szergej Kotovval megegyező típusú orosz hajó Isztambul mellett 2022. február 16-án.

Alexandru Musteata, az Információs és Biztonsági Szolgálat vezetője közölte: Oroszország ismét megpróbál beavatkozni az ország belügyeibe, tüntetéseket provokálna, illetve beavatkozni készül a közelgő elnökválasztásba is, és zavart keltene az európai uniós csatlakozás körül is. A moldáv kémfőnök hozzátette, 2023 óta rekordszámú tevékenységet észleltek az orosz biztonsági szolgálatok részéről, és további destabilizáló akciókra számít idén és jövőre.

Értesülésünk szerint kísérleteket tesznek az európai integrációról szóló népszavazás kompromittálására, az elnökválasztásba való beavatkozásra, valamint Moldova európai uniós csatlakozását támogató kormányzati intézmények és politikusok lejáratására

– fogalmazott Alexandru Musteata.

A Moldova és Oroszország  kapcsolata azután romlott meg igazán, hogy a kormány Európa-párti irányt vett, és azzal vádolta Moszkvát, hogy destabilizálni próbálja az országot. A volt szovjet tagállam nyugatbarát elnöke, Maia Sandu elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, Moldovát pedig az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozás felé terelgeti.

Moszkva tagadja a beavatkozás vádját, és azt veti Sandu szemére, hogy oroszellenes hangulatot szít az országban.

Maia Sandu az ősszel esedékes elnökválasztáson második ciklusára készül, és pártja a legutóbbi önkormányzatai választásokon a szavazatoknak több mint 40 százalékát szerezte meg. A kormány országos népszavazást is tervez az EU-csatlakozásról, jóllehet ennek időpontját még nem tűzték ki.

Musteata szerint Moszkva megpróbált beavatkozni a tavaly novemberi önkormányzati választásokba is, de Moszkva mindent tagadott. Márciusban és áprilisban szerinte különösen Moldova keleti és déli részén várható, hogy szeparatista érzelmeket szít Oroszország, és provokált tüntetésekre is számítanak.

(Reutes)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik