Nagyvilág

Ezek lesznek a fő témái Orbán és Trump találkozójának

MARK WILSON / Getty Images / AFP
MARK WILSON / Getty Images / AFP

A héten Orbán Viktor az Egyesült Államokba utazik, ahol március 7-én előbb Kevin Roberts-szel, a The Heritage Foundation nevű konzervatív kutatóintézet igazgatójával vesz részt egy panelbeszélgetésen, március 8-án pedig Donald Trumppal ül egy asztalhoz.

Korábban a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan már jelezte, hogy előbbi eseményen milyen témákról esik majd szó, most pedig a Trumppal esedékes találkozó napirendi pontjai is kiderültek. Az ATV-nek árulta el Szijjártó Péter egy keddi sajtótájékoztatón, hogy a megbeszélésnek két fő témája lesz:

  • Hogyan lehet újra békét teremteni Európában.
  • Hogyan lehetne visszatérni a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokban „arra a magasságra, ahol ezek a kétoldalú kapcsolatok Trump elnök úr első elnöki ciklusa alatt voltak”.

A külügyminisztert arról is kérdezték, hogy Orbán a regnáló amerikai kormány képviselőivel is találkozik-e, vagy esetleg magával Joe Biden elnökkel. Szijjártó ezekre a kérdésekre nem adott egyértelmű választ, csupán annyit mondott:

Mára világossá vált, hogy az európai béketeremtésnek és a magyar-amerikai kapcsolatok javításának is Donald Trump a neve.

A miniszter végül hozzátette, a kormány a maga részéről készen áll a közös munkára az Egyesült Államokkal, „ha az amerikai választói bölcsesség ezt fogja kiadni”.

Kapcsolódó
Orbán Floridába utazik, hogy Trumppal találkozzon
A magyar miniszterelnök kérte a találkozót a New York Times szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik