A következő élő közvetítés része A Hamász tagad mindenfajta nemi erőszakot és sajnálatosnak nevezi, hogy ezzel vádolják őket

A Hamász tagadja a nemi erőszakot

MENAHEM KAHANA / AFP
MENAHEM KAHANA / AFP

Keddi közleményében a Hamász visszautasította és sajnálatosnak nevezte azt a hétfőn kiadott ENSZ-jelentést, amely szerint megalapozottan feltételezhető, hogy fegyveresei a gyilkosságok és a túszszedés mellett nemi erőszakot, sőt tömeges nemi erőszakot is elkövettek a dél-izraeli települések elleni október 7-i támadásuk során. A terrorszervezet hamisnak és megalapozatlannak nevezte a jelentés megállapításait, amit arra alapoznak, hogy abban nem szerepelnek az „állítólagos” áldozatok tanúvallomásai, és jelen formájában csak arra szolgál, hogy „lejárassák vele a palesztin ellenállás ügyét”.

Pramila Patten, az ENSZ fegyveres konfliktusokban elkövetett nemi erőszakot vizsgáló különmegbízottja (aki február elején két hetet töltött el vizsgálata céljából Izraelben és Ciszjordániában) hétfői jelentésében azt írta. „a Gázai övezet határvidékén legalább három helyen, köztük a Nova zenei fesztiválon csoportosan elkövetett nemi erőszak is történt”; majd a Gázában jelenleg is fogva tartott izraeli túszokra utalva hozzátette, „jó okkal hihető, hogy a Hamász aktivistái jelenleg is követnek el erőszakos szexuális cselekményeket”.

Izrael még a jelentés közzétételét megelőzően közölte, hogy azonnali konzultációra hazahívja ENSZ-nagykövetét. Jiszráel Kac külügyminiszter a döntést pedig azzal indokolta, hogy a meglátása szerint az ENSZ megpróbálja agyonhallgatni a Hamász és szövetségesei általelkövetett tömeges nemi erőszakot.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik