Nagyvilág

Vucic Szerbia démonizálásával vádolja a Nyugatot

Filip Stevanovic / ANADOLU / Anadolu via AFP
Filip Stevanovic / ANADOLU / Anadolu via AFP

Hatalmas külföldi nyomás nehezedik Szerbiára, a nyugati államok azt szeretnék elérni, hogy Szerbia ismerje el Koszovó függetlenségét, vonja meg a támogatást a boszniai Szerb Köztársaságtól, vezessen be szankciókat Oroszország ellen, távolodjon el Kínától és állítson fel egy baloldali bábkormányt – mondta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök szombati, a szerbiai közszolgálati televízióban is sugárzott beszédében.

A szerb elnök szerint a Nyugat azzal a céllal gyakorol nyomást Szerbiára, hogy destabilizálja az országot, sőt, összehangolt támadásról beszélt, a média, a civil szervezetek és a különböző, nyomásgyakorlásra alkalmas – például egyházi vagy szurkolói – csoportok részéről. A célok elérése érdekében Vucic szerint „Szerbia folyamatos démonizálása” zajlik, és felhozta példaként azt, hogy külföldi megfigyelők kétségbe vonták a tavalyi választások tisztaságát, noha az elnök szerint erre nincs semmi bizonyíték. Vucic nyilván arra utalt itt, hogy az Európai Parlament határozatban mondta ki, a választások nem igazságos körülmények között zajlottak.

Vucic azt is elpanaszolta, hogy külföldről Belgrádra mutogatnak, amikor a tavaly szeptemberben Észak-Koszovóban történt, rendőrök elleni támadásról van szó. „Ha Szerbia megtartja a szabad gondolkodásmódját, ezek a dolgok folytatódni fognak” – szögezte le az elnök, aki szerint ez a belgrádi hozzáállás nem tetszik a Nyugatnak, amely azt szeretné, hogy olyan „bábkormány” irányítsa az országot, mint amilyen 2012 előtt volt.

Az európai uniós csatlakozásra váró Szerbiát kulturális, vallási és történelmi kapcsolatok kötik Oroszországhoz és noha elítélte Moszkva Kijev elleni agresszióját, nem hajlandó csatlakozni az uniós büntetőintézkedésekhez, ahogyan Kínával sem akarja megszakítani a gazdasági kapcsolatokat. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet, emlékeztet az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik