A következő élő közvetítés része Újabb orosz invázióval számolhatnak a Fekete-tenger partvidékén

A litvánok vasfüggönyt húznának a belarusz határra

PETRAS MALUKAS / AFP
PETRAS MALUKAS / AFP

Gitanas Nauseda litván elnök csütörtökön – Szvjatlana Cihanouszkaja száműzetésben élő fehérorosz ellenzéki vezető bírálatával szemben – védelmébe vette két további határátkelő lezárását a Fehéroroszországgal közös határon.

Fel kell húzni a vasfüggönyt, mert Fehéroroszország ellen szankciókat rendeltek el. Ahhoz, hogy ezeket a büntetőintézkedéseket ne játszhassák ki, és gátat lehessen szabni a szintén gondot jelentő csempészetnek, megfelelő intézkedésekre van szükség, és ezeket időben meghozták

– jelentette ki Vilniusban Nauseda, akit a BNS hírügynökség idézett.

Litvánia március elsejével biztonsági okokra hivatkozva határozatlan időre lezárja a Lavoriskes és Raigardas határátkelőket Fehéroroszország felé. A mintegy 680 kilométer hosszú határon levő hat átkelőből így már csak kettőt tartanak majd nyitva.

A Litvániába menekült Cihanouszkaja szerint ezzel „vasfüggönyt” hoznak létre. Figyelmeztetett, hogy a határok lezárásából és a fehéroroszok elszigeteléséből csak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök húz hasznot.

Nauseda azzal válaszolt, hogy a vasfüggönyt nem Litvánia, hanem Lukasenka húzta fel Fehéroroszországban.

Már négy éve építi ezt a függönyt. Mert tisztességtelenek voltak a választások, és széles körben megsértették az alapvető emberi jogokat” – fogalmazott a litván államfő. Még rosszabb, hogy Fehéroroszország Oroszország csatlósává vált, és nem több egy puszta hídfőállásnál az Ukrajna elleni ellenséges akciók számára

– tette hozzá Nauseda.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik