A következő élő közvetítés része Meghalt egy orosz katonai blogger, miután súlyos orosz veszteségekről írt

Bírósági keresetet nyújtott be Navalnij anyja, hogy adják ki a fia holttestét

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / AFP

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető anyja keresetet nyújtott be az északi-sarkvidéki Szalehard város bíróságán, mert a hatóságok megtagadták fia holttestének kiadását – közölte a TASZSZ orosz hírügynökség szerdán.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki, számos ország bekérette a helyi orosz nagykövetet.

Navalnij holttestét a büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók.

Az ellenzéki vezető anyját és ügyvédeit azonban hétfőn már nem engedték be a halottasházba. Kira Jarmis, Navalnij szóvivőjének beszámolója szerint a nyomozók arról tájékoztatták az anyát és ügyvédeit, hogy az aktivista halálával kapcsolatos vizsgálatot meghosszabbították.

Ljudmila Navalnaja kedden videoüzenetben szólította fel a hatóságokat, hogy adják ki fia holttestét. Mint fogalmazott: erről Putyinnak kell döntenie.

Hadd lássam végre a fiamat! Követelem holttestének azonnali kiadását, hogy méltó módon eltemethessem

– mondta a videóban Ljudmila Navalnaja.

Az orosz hatóságok közlése szerint legalább 14 napra van szükségük ahhoz, hogy elvégezzék a különböző vizsgálatokat a holttesten, ezért azt még nem tudják átadni a hozzátartozóknak.

Az OVD-Info emberi jogi szervezet szerint már 75 ezer ember csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amelyben azt kérik a kormánytól, hogy Navalnij földi maradványait adják át a hozzátartozóinak.

A hatályos orosz jogszabályok 30 napig is lehetővé teszik a holttest vizsgálatát, ha felmerül a gyanú, hogy egy büntetés-végrehajtási intézet őrizetese nem természetes halállal halt meg – közölte Dmitrij Agranovszkij ügyvéd, a moszkvai Lipcer, Sztavickaja és Társai ügyvédi iroda igazgatója a Szolovjov Live orosz médiacsatorna műsorában szerdán.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik