Nagyvilág

Törzsi mészárlás volt Pápua Új-Guineán

ROYAL PAPAU NEW GUINEA CONSTABULARY / AFP
ROYAL PAPAU NEW GUINEA CONSTABULARY / AFP

Legalább 26 ember meghalt egy törzsi villongások közepette végrehajtott rajtaütésben vasárnap Pápua Új-Guineán – jelentette hétfőn a helyi és az ausztrál média.

A helyi rendőrség, amely korábban még 53, majd 64 halálos áldozatról adott jelentést, hétfőn arról tájékoztatott, hogy a csendes-óceáni szigetország Enga tartományában élő egyik törzs fegyveresei – szövetségeseikkel és zsoldosokkal kiegészülve – éppen úton voltak vasárnap, hogy megtámadják a szomszédos törzset, amikor az ellenséges törzs tagjai rajtuk ütöttek – közölte George Kakas főfelügyelő az Australian Broadcasting Corporationnel (ABC).

Az elsődleges jelentések szerint a rajtaütésben több tucatnyian meghaltak, a támadók a csatatérről menekülőket sem kímélték: a rendőrség Wapenamanda körzet kiterjedt területén, az összecsapás – illetve mészárlás – helyszínéről távolabb eső bozótosokban, utak mentén és a folyóparton is talált holttesteket és sebesülteket.

Peter Ipatas, Enga kormányzója közölte: a mészárlás annak ellenére következett be, hogy a tartomány vezetése korábban értesült a törzsi harcok kirobbanásának veszélyéről, és ezért a múlt héten riasztották a biztonsági erőket.

Oliver Nobetau, a pápua új-guineai kormány egyik képviselője az ABC-nek azt mondta, meglátása szerint az engai mészárlás megtorlása még több emberéletet fog követelni.

Nagy az aggodalom, hogy mindez folytatódni fog. A vérbosszú ugyanis bevett dolog Pápua Új-Guineán

– magyarázta. Nobetau szerint bár országában a törzsi erőszak gyakori jelenség, soha ilyen mértékben nem volt tapasztalható, megfékezésére pedig csak korlátozott erőforrásokkal rendelkezik a helyi rendőrség.

Noha a parlamenti választások, illetve a választási csalásokkal kapcsolatos vádak mindig is zavargásokat váltottak ki szerte a szigetországban, az erőszak egyre fokozódik a 2022-es választások óta, amelynek eredménye megerősítette hivatalában James Marape miniszterelnököt. A legtöbb halálos áldozattal járó összecsapásokat rendre a nehezen megközelíthető, esőerdők borította Enga tartományban zajlanak, és a földek, valamint a nyersanyagforrások elosztása miatt évek óta zajló törzsi konfliktusok okozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik