A következő élő közvetítés része Az iszlám böjti hónap első napjára időzítve indítana támadást Izrael Rafahban

A tagállamok legtöbbje azonnali tűzszünetre szólít fel Gázában, kivéve Magyarország

SAID KHATIB / AFP
SAID KHATIB / AFP

Az Európai Unió tagállamainak legtöbbje azonnali és feltétel nélküli humanitárius tűzszünetre szólít fel a gázai övezetben – közölte az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően hétfőn.

Josep Borrell sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a tagállamok közül 26 állapodott meg abban, hogy humanitárius tűzszünetet követelnek, amely fenntartható fegyverszünethez, a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátásához és a humanitárius segítségnyújtás folyamatos biztosításához vezet. Mint kiderült, Magyarország kivételével az Európai Unió valamennyi országa közösen fogalmazott meg egy felszólítást Izraelnek címezve azzal, hogy ne indítsák meg tervezett támadásukat Rafah ellen.

A Euronews írt arról, hogy a magyarok a többi tagállam kérésének ellenére nem volt hajlandók támogatni a felhívást, és egymaga kisiklatta az EU terveit, hogy kollektív szankciókat szabjon ki az erőszakos izraeli telepesekre, amelyeket először decemberben terjesztettek elő, miután Ciszjordániában újabb támadások érték a palesztinokat.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik