Nagyvilág

Az utcai erőszak továbbra sem csitul – újra betiltják a zombikéseket Nagy-Britanniában

JUSTIN TALLIS / POOL / AFP
Rishi Sunak brit miniszterelnök és pár lefoglalt szúró-, vágóeszköz a 8 késelessel végződő 2023-as Notting Hill-i karnevál után tartott sajtótájékoztatón.
JUSTIN TALLIS / POOL / AFP
Rishi Sunak brit miniszterelnök és pár lefoglalt szúró-, vágóeszköz a 8 késelessel végződő 2023-as Notting Hill-i karnevál után tartott sajtótájékoztatón.
A brit társadalom egyik régóta megoldatlan problémája a késes támadások ügye. A 67 milliós szigetországban évente átlagosan közel 250 embert ölnek meg késsel, a halálos áldozatok között pedig rengeteg kamasz és fiatal felnőtt van. Közben az ország vezetése annyira nem tud mit kezdeni a helyzettel, hogy a tíz évvel ezelőtt megjelent, élőhalottas horrorfilmekben látható, macséta jellegű zombikéseket már másodjára próbálják betiltani.

Az Egyesült Királyság területén régóta komoly problémát jelentenek – az általában rivális utcai bandák tagjai között kirobbanó – késes leszámolások. A rendőrség legfrissebb adatközlése szerint 2022 júliusa és 2023 júniusa között 247 embert öltek meg késsel vagy törött üveggel Angliában és Walesben, az áldozatok között pedig rengeteg tizenéves fiú és a 20-as évei elején járó fiatal felnőtt volt. De az igazságügyi minisztérium statisztikái is lesújtóak: 2022 áprilisa és 2023 márciusa között több mint 19 ezer bírság és jogerős ítélet született késsel vagy más támadófegyverrel való visszaélés miatt.

A helyzet elharapódzását azonban nemcsak a gyilkosságok és a késekkel való visszaélésének magas száma mutatja, hanem az is, hogy a hatalomvágytól fűtött, vagy egyszerűen csak hamis biztonságérzetre vágyó fiatal bandatagok

egyre nagyobb és nagyobb pengékkel fegyverkeznek fel.

Ráadásul a szamurájkardok, macséták és rambókések mellett az elmúlt 10 évben a zombifilmek posztapokaliptikus problémáira kitalált úgynevezett zombikések is megjelentek a fegyverpiacon. Ezek a kereskedelmi forgalomban 2011 óta kapható kések akkora problémát jelentenek a szigetországban, hogy 2024 elején másodjára is be kellett tiltani őket. A fiatalkorú bandatagok ugyanis még az eredeti tiltás bevezetése után is könnyűszerrel meg tudták rendelni ezeket a késeket az internetről úgy, hogy az életkorukat sem kellett megadniuk.

A fiktív kihívások leküzdésére kitalált eszközök valós története tökéletesen megmutatja, hogy milyen nehéz dolga is van a kormánynak és a hatóságoknak a késes bűncselekmények elleni harcban.

Mi az a zombikés?

A zombigyilkos vagy zombiölő kés néven is ismert zombikések olyan pengével rendelkező fegyverek, amiket úgy terveztek meg a fegyverkovácsok, hogy a „zombik inváziója esetén is” hatékony eszközök legyenek. A zombikések először 2011-ben jelentek meg a fegyverpiacon, és olyan gyorsan elterjedtek Nagy-Britanniában, hogy a kormány már 2016-ban megpróbálta betiltani őket.

A büntető törvénykönyv abban az évben bevezetett módosítása – amivel betiltották a zombikések gyártását, importját, értékesítését és bérbeadását is Anglia és Wales területén – úgy írja le a zombikéseket, hogy legfeljebb 63,5 centiméter a pengehosszúságuk, fogazott éllel is rendelkeznek, valamint erőszakra buzdító grafikákkal vagy szövegekkel vannak díszítve.

Azonban a törvény a jó szándéka ellenére nyitva hagyott egy kiskaput, ami miatt továbbra is pár kattintással beszerezhetőek maradtak ezek a brutális fegyverek.

JUSTIN TALLIS / POOL / AFP Egy lefoglalt zombikés Rishi Sunak kezében.

Miért kellett másodjára is betiltani?

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2010 óta a felére csökkent az erőszakos bűncselekmények száma az országban. Bár a rendőrség 2019 óta 120 ezer kést gyűjtött be az utcákról az igazoltatások, motozások, és más célzott intézkedések révén, a késes bűncselekmények száma csupán 5 százalékkal csökkent az elmúlt években.

És a törvény szövege által nyújtott kiskapu miatt a zombikések sem tűntek el az utcáról. A 2016-os módosító ugyanis, mint fentebb említettük, úgy határozza meg a zombikéseket, hogy valamilyen erőszakra buzdító szöveg vagy grafika is rájuk van gravírozva.

Így a szemfüles gyártóknak, és forgalmazóknak csak arra kellett odafigyelniük, ha a tiltás bevezetése után is szerették volna értékesíteni a késeiket, hogy ne legyenek ilyen feliratok vagy képek rajtuk.

A helyzetre pedig csak igen lassan reagált a kormány. Az akkor még államtitkárként tevékenykedő jelenlegi belügyminiszter, James Cleverly először 2023 tavaszán jelentette be, hogy szigorításra készülnek – aminek a bevezetését 2024 őszére tervezik.

A 2023-as bejelentést azonban hosszas csend követte, miközben a gyilkossággal végződő késes támadások továbbra sem szűntek meg. És félő volt, hogy a kormány, aminek első alkalommal beletört a bicskája a zombikések betiltásába, megpróbálja szőnyeg alá söpörni a problémát.

Ezt megelégelve a London utcáit jól ismerő színész, Idris Elba – akit saját bevallása szerint részben az vezérel, hogy a gyerekei a legveszélyeztetettebb korosztálynak számító kamaszok közé tartoznak, és félti őket – január elején kampányt indított, hogy a kormányt cselekvésre késztesse.

Az 51 éves színész a Don’t Stop Your Future – azaz Ne állítsd meg a jövődet! – névre keresztelt kampány részeként január első hétfőjén demonstrációt tartott a brit parlament melletti téren – ahova egy 2016-ban Croydonban (London egyik legveszélyesebbnek tartott részén) brutálisan levadászott 19 éves fiú édesanyja is elkísérte.

Azt pedig, hogy milyen begyógyíthatatlan sebeket ejtenek a kések a brit társadalmon, azzal érzékeltették, hogy a halálos áldozatok által utoljára viselt ruhadarabokat terítettek le a Westminster-palota melletti Parliament Square-re.

Alan Chapman / Dave Benett / Getty Images Idris Elba a késes támadások áldozatainak földre kiterített ruhái között a 2024 januári demonstráción.

A zenészként is aktív világsztár a kampány keretében egy Knives Down (azaz Le a késekkel) című rapszámot és videóklipet is kiadott, amiben egyrészt határozottabb fellépésre sürgeti a kormányt, másrészt arra buzdítja a fiatalokat, hogy tegyék le a késeiket.

Az ismert és köztiszteletben álló színész kiállásának meg is lett az eredménye. Nem sokkal a kampány elindítása után ugyanis a kormány bejelentette, hogy másodjára is betiltják a zombikéseket, és a jogszabályi hézag miatt eddig könnyűszerrel hozzáférhető zombi stílusú késeket is – vagyis a feliratokat és grafikákat nem tartalmazó zombikéseket is.

„A tilalomnak ki kell terjednie a nindzsakardokra is”

A némi türelmi időszak után, szeptemberben életbe lépő szigorítás értelmében ráadásul könnyebben elkobozhatók lesznek a kések, macséták és szamurájkardok is, amiket eddig sokszor még egy házkutatás után sem volt lehetősége lefoglalniuk a rendőröknek. A jövőben viszont az ilyen fegyverek lefoglaláshoz elég lesz, ha azt gyanítják, hogy valamilyen erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt birtokol valaki ilyen eszközöket.

Illetve a szúró- és- vágóeszközök illegális birtoklásáért kiszabható büntetést is 2 év börtönre emelik az eddigi hat hónap helyett.

A szigorítás életbelépéséig az erre kialakított ládákba bárki retorziók nélkül leadhatja a birtokában lévő késeket. Az utcáról kivont fegyvereket pedig beolvasztják, és szabadtéri edzőeszközöket készítenek belőlük a városok különböző pontjain.

Yui Mok / PA Images / Getty Images Szamurájkardok és zombikések a százezres nagyváros, Chelmsford koronabírósága mellé kihelyezett késbegyűjtő kukában 2024 januárjában.

A konzervatív kormány ellenzékét adó Munkáspárt, és az utcai erőszak megfékezéséért küzdő civil szervezetek is úgy látják, hogy az ország vezetése túl lassan cselekedett, és ráadásul az új törvénnyel nem is tett eleget a probléma kezeléséért. A Munkáspárt árnyékkormányának belügyminisztere, Yvette Cooper például úgy reagált a hírre, hogy szerinte a kormány már vagy 16 különböző javaslatot jelentett be a késes bűncselekmények megfékezésére, és ezen a területen amúgy is „sokkal szélesebb körű tilalomra” van szükség.

A tilalomnak ki kell terjednie a nindzsakardokra és más veszélyes fegyverekre is. De szigorúbb büntetéseket kell kiszabni azokra az online piacterekre is, ahol még mindig hasznot húznak az illegális kések eladásából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik