A következő élő közvetítés része Navalnij üzent az orosz népnek, mit kell tenniük, ha ő halott lesz

Nyilvánosságra került Navalnij üzenete, amit halála esetére küldött az oroszoknak

Felkerült a YouTube-ra egy eddig nem publikált videórészlet a két évvel ezelőtt Navalnijról forgatott dokumentumfilmből, amiben az orosz ellenzék vezére arról beszélt, mit üzenne honfitársainak a halála esetén – vette észre a hvg.

Alekszej Navalnijról a mérgezése és berlini lábadozása idején készített dokumentumfilmet a szintén nagy Putyin-kritikusnak számító Daniel Roher rendező. A forgatás egy pontján Roher feltette a fenti kérdést Navalnijnak, mire ő angolul annyit mondott, „egyszerű az üzenetem arra az esetre, ha megölnének: ne adjátok fel”. Ezután a rendező megkérte, hogy oroszul is válaszolja meg a kérdés. Navalnij erre a következőket mondta:

„Valami nagyon nyilvánvalót kell mondanom nektek. Nem adhatjátok fel. Ha úgy döntenek, hogy megölnek engem, az azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk. Ki kell használnunk ezt, hogy ne adjuk fel, hogy ne feledjük, hogy hatalmas erő vagyunk, amit ezek a rosszfiúk elnyomnak. Nem vesszük észre, hogy valójában milyen erősek vagyunk. A gonosz diadalához csak az szükséges, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. Ne legyetek tétlenek!”

A Navalnij című film tavaly elnyerte a legjobb dokumentumfilmek járó Oscar-díjat.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik