A következő élő közvetítés része Navalnij üzent az orosz népnek, mit kell tenniük, ha ő halott lesz

Kivonul az ukrán hadsereg Avgyijivkából

Elhagyja az ukrán haderő Avgyijivkát – írja a Reuters. Ezt a hadsereg minap kinevezett főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij jelentette be szombaton.

Azt mondta, a visszavonulásra a bekerítés elkerülése és a katonák életének védelme érdekében volt szükség. A csapatokat a kelet-ukrajnai város előtti védelmi vonalba vonják vissza.

Az orosz erők 2023 októberében kezdték fokozni a támadásaikat a Donyecktől nem messze fekvő település ellen, a kitartó ostrom következményeként már az ukránok is arról beszélnek, hogy az orosz erők egyre jobban benyomulnak a városba. Avgyijivka szerepe kulcsfontosságú lenne abban, hogy Oroszország biztosítani tudja a két megszállt keleti tartományt, Donyecket és Luhanszkot.

Bár katonai szakértők egyetértenek abban, hogy a város elvesztése nem jelentené automatikusan Kijev megrogyását a háborúban, de azt is valószínűsítik, hogy Avgyijivka elvesztése amellett, hogy komoly csapást mérne az ukránok moráljára (egyúttal pedig hatalmas győzelmet az oroszoknak), stratégiai szempontból kimondottan jó helyzetbe hozná Moszkvát, ami így ellenőrzése alatt tartaná Donyecket, mint logisztikai csomópontot.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik