A következő élő közvetítés része Mészárlásba torkollhat a rafahi offenzíva az ENSZ szerint

Rafahi offenzíva: mészárlástól, katasztrófától tartanak

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

Benjamin Netanjáhu izraeli miniszterelnök megerősítette, hogy a csapataik előrenyomulnak a gázai Rafah városában, miközben a világ számos vezetője felszólította őket, hogy álljanak le.

Rafahban jelenleg 1.4 millió palesztin menekült tartózkodik, és a város már most is erős bombázás alatt áll.

Emmanuel Macron szerdán telefonon hívta Netanjáhut, és közölte vele, hogy azonnali tűzszünetre van szükség a Gázai-övezetben. Kifejezte Franciaország határozott véleményét azzal kapcsolatban, hogy ellenzik az izraeli offenzívát Rafahban, mert az kizárólag egy eddig nem tapasztalt humanitárius katasztrófához vezethet.

Az ausztrál, a kanadai és az új-zélandi miniszterelnökök szintén közös közleményben tiltakoztak és fejezték ki aggodalmukat, mondván a szárazföldi támadás borzalmas következményekkel járna.

Mint írták,

az embereknek már nincs hová menekülniük.

Osztja ezt a véleményt Annalena Baerbock német külügyminiszter is, aki izraeli látogatásán kijelentette, a Rafahban lévő emberek nem tudnak egyszerűen köddé válni.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese pedig arról beszélt, a Rafah megtámadása mészárlásba torkollhat, és a halál torkában kellene humanitárius akciót végrehajtani.

A várható ütközetről alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

Kapcsolódó
Rafahi csata – a gázai háborúban az utolsó ütközet lehet a legnagyobb
Az izraeli hadsereg napokon belül megindulhat az egyiptomi határ mellett fekvő Rafah városba, ahol több mint egymillió palesztin zsúfolódott össze. A civilek védelmén túl számos más szempontból is stratégiai jelentőségű, hogyan alakul a rafahi csata.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik