A következő élő közvetítés része Örmény miniszterelnök: Nem vagyunk szövetségesei Oroszországnak

Új katonai kutatóintézet alakult Moszkvában

FREDERICK FLORIN / AFP
FREDERICK FLORIN / AFP

2024 februárjában új katonai kutatóintézetet hozott létre a moszkvai közgazdasági egyetemen Szergej Karaganov, keményvonalas politológus – írja a brit védelmi minisztérium jelentése. A kutatóintézet vezetője Szergej Avakjanc admirális lesz, a csendes-óceáni flotta korábbi parancsnoka, akit 2023 áprilisában váltottak le. Érdemes megjegyezni, hogy Avakjanc álláspontja szerint Oroszország hosszú távú konfrontációban van a Nyugattal.

Az új intézet a politikával és a gazdasággal foglalkozik majd, de a külföldi nemzetek hadiipari komplexumára fog összpontosítani. Emellett fontos szerepet kap a stratégiai elrettentés és a nukleáris fegyverek szerepének tanulmányozása is.

A javaslat szerint az intézet munkatársai elsősorban az egyetem különböző karairól kerülnek majd ki, de a katonai akadémiák, például az orosz vezérkari akadémia kutatóit is meghívják majd. Ez nagy valószínűséggel szorosabb összefonódáshoz vezet majd az orosz akadémiai szféra és a védelmi ágazat között, ami fokozza a felsőoktatás militarizálódását.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik