Nagyvilág

A svéd demokraták kiléphetnek az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjából, ha a Fidesz belép

Ludovic MARIN / AFP
Ludovic MARIN / AFP

Orbán Viktor február elején beszélt arról, hogy belép a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjába, de csak az EP-választások után. A magyar miniszterelnök terve viszont láthatóan nem tetszik mindenkinek.

Charlie Weimers, a Svéd Demokraták képviselője pénteken arról írt, hogy visszahívhatják képviselőiket a jobboldali ECR csoportból, ha a Fidesz csatlakozna a pártcsaládhoz – olvasható a Politicoban. Weimers szerint fel kell mérniük a lehetőségeiket és át kell gondolniuk, hogy tudják-e biztosítani, hogy az ECR továbbra is atlantista és Putyin kritikus frakció maradjon.

A POLITICO felmérése szerint az ECR még a Fidesz bevonása nélkül is a harmadik legnagyobb frakcióvá válhat az Európai Parlamentben a júniusi választások után, amely így nagyobb nyomást gyakorolhatna az Európai Bizottságra. A képviselőcsoport szétszakadása azonban akadályozná ezeket az esélyeket – írja a lap. Weimers kitért arra is, hogy a jobboldali Magyarországról kialakult képet jelentősen rontotta az északi országok szemében a magyar kormány orosz invázió kezdete óta hozott döntései, beleértve azt is, hogy nem volt hajlandó ratifikálni Svédország NATO-kérelmét.

Lehetséges, hogy Orbánék csatlakoznak, de pártjának mindenképpen meg kell változtatnia az álláspontját Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban

– mondta Roberts Zīle lett EP-képviselő, az ECR egyik vezető alakja, a Parlament alelnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik