Nagyvilág

Tűz ütött ki egy franciaországi atomerőműben

Frederic Petry / Hans Lucas / AFP
Frederic Petry / Hans Lucas / AFP

Franciaországban leállították az ország nyugati részén fekvő chinoni atomerőmű két reaktorát, miután tűz ütött ki a létesítményben – írja az MTI az EDF áramszolgáltató vállalat közlése alapján.

A tűz a 3-as számú termelőegység fő transzformátoránál alakult ki, szombaton hajnali 2 óra 40 perckor, egy nem nukleáris területen. A blokkot az előírásoknak megfelelően automatikusan leállították.

A vállalat közölte, hogy a tüzet eloltották. Mivel a 3-as és a 4-es reaktorok párban működnek, elővigyázatosságból az utóbbit is leállították. 

A francia atomenergia-hivatal (ASN) közölte, hogy a tűz miatt a 3-as reaktorban áramkimaradás volt, ami automatikus leálláshoz vezetett. A Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) külön közleményben számolt be arról, hogy figyelemmel kísérte az eseményt, amelynek nem volt hatása a lakosságra vagy a környezetre.

Az ASN közölte, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és az EDF-fel, valamint az IRSN sugárvédelmi intézettel közösen értékeli, hogy mikor kell feloldani a vészhelyzeti intézkedéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik