Nagyvilág

Tüntetők akartak a római magyar nagykövetségre bejutni a Budapesten láncra vert aktivista miatt

Luca Bruno / MTI / AP
Milánóban is tüntettek az olasz aktivista szabadon bocsátásáért.
Luca Bruno / MTI / AP
Milánóban is tüntettek az olasz aktivista szabadon bocsátásáért.

Közel száz tüntető próbálta áttörni a rendőrkordont, amit a római magyar nagykövetség védelme miatt állítottak fel. A tüntetők füstbombákat dobáltak, a rendőrök visszaszorították őket az MTI helyszíni tudósítója szerint. A tiltakozó akciót az úgynevezett anarchista egyetemista mozgalmak rendezték. A szokásos szombatonkénti palesztinbarát meneten ez alkalommal ugyanis a Magyarországon fogvatartott olasz nő szabadon engedését is követelték.

„Magyarországtól Palesztináig mindannyian legyenek szabadok!” – írták a transzparensre, amelyet a La Sapienza Római Tudományegyetemtől indult menet élén tartottak fel a tüntetők, akik azt skandálták: „Mindannyian antifasiszták vagyunk! Mindenkivel ki a börtönökből! Szabad Palesztinát!”

A római magyar nagykövetség közelében január 30-án egy ismert olasz utcaművész alkotása jelent meg az egyik épület falán, amely jelképesen a bilincseit elszakító olasz nőt ábrázolta.

Az olasz szélsőbaloldali aktivista letartóztatásának első évfordulóján több olasz városban rendeztek találkozókat, felvonulásokat. A nő egyik olasz védőügyvédje a baloldali Demokrata Párt (PD) egyik milánói pártirodája vendége lesz szombat este a párt helyi politikusaival. A PD egyik római szárnya felvetette, hogy a Magyarországon fogva tartott nőt jelöljék az Európai Parlamenti választásokon, esetleges megválasztásával ugyanis immunitást nyerhetne.

A Rivolta (Lázadás) nevű szélsőbaloldali ifjúsági csoport tagjai pénteken két órán át elfoglalták Velencében a magyar tiszteletbeli konzulátus irodáit, majd az utcán folytatták a tiltakozást.

Az olasz nő érdekében, akit tavaly februárban tartóztattak le a kitörés napi antifa-támadások szervezése miatt, a legmagasabb szinten is megmozdultak az olaszok: Giorgia Meloni olasz kormányfő felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt, Antonio Tajani olasz külügyminiszter pedig magyar kollégáját, Szijjártó Pétert kérte a telefonhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik