Nagyvilág

A kegyes halált választotta a volt holland kormányfő

ROBERT VOS / ANP / AFP
Dries van Agt (balra egy 2002-es képen két másik volt holland kormányfővel, Piet De Jonggal és Wim Kokkal.
ROBERT VOS / ANP / AFP
Dries van Agt (balra egy 2002-es képen két másik volt holland kormányfővel, Piet De Jonggal és Wim Kokkal.
Meghalt a 93 éves Dries van Agt volt holland miniszterelnök és vele egyidős felesége, miután eutanázián estek át. Ezt a volt miniszterelnök által alapított The Rights Forum non-profit emberi jogi szervezet jelentette be – szemlézte a TASR hírét a parameter.sk.

Dries van Agt kézen fogva halt meg szeretett feleségével, Eugenie van Agt-Krekelberggel, akit több mint 70 éven keresztül mindenben támogatta őt, és akit mindig „az én csajomnak” nevezett – közölte a szervezet. A pár három gyermeket, valamint több unokát és dédunokát hagyott hátra.

Van Agték sokáig rossz egészségi állapottal küzdöttek. Van Agt 2019-ben agyvérzést szenvedett, miközben beszédet tartott egy palesztin megemlékezésen, és soha nem gyógyult meg teljesen. Ezért dönthettek végül a „kegyes halál” az eutanázia mellett, amit Hollandiában már engedélyeztek.

Dries van Agt előbb a Katolikus Néppártnak (KVP), majd a jobbközép Kereszténydemokrata Pártnak (CDA) volt tagja, amely 1980-ban a KVP és két protestáns párt egyesülésével alakult meg. 1977 és 1982 között volt miniszterelnök. Az AP jelentése szerint egyre progresszívebbé vált, miután visszavonult az aktív politikától, és végül 2017-ben elhagyta a CDA-t az Izraelhez és a palesztinokhoz való viszonyulásában fennálló ideológiai nézeteltérések miatt.

Hollandia jelenlegi miniszterelnöke, Mark Rutte és a holland királyi család is méltatta a néhai volt miniszterelnököt. Rutte „hivatalos ükapjának” nevezte „virágos és egyedi nyelvezetével, világos meggyőződésével és határozott viselkedésével”, aki „színt és tartalmat” adott a holland politikának a polarizálódás idején. A királyi család azt is hangsúlyozta, hogy viharos időszakban vezette a kormányt, miközben erős személyisége sokakat megihletett.

Van Agt lenyűgöző, archaikus elemekkel rendelkező szónoki előadásáról volt ismert, valamint a kerékpározás iránti szenvedélyéről, amelyet egy 2019-es bukás után kénytelen volt abbahagyni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik