Nagyvilág

Részben Joe Biden életkora és feledékenysége miatt nem javasol vádemelést az ügyész az elnök ellen a minősített iratok ügyében

Nathan Howard / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Nathan Howard / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Joe Biden ellen nem emelnek vádat azért, mert szándékosan titkos dokumentumokat vitt magával, amikor 2017-ben elhagyta az alelnöki posztot – közölte Robert Hur ügyész csütörtökön. Hur azonban kijelentésével indulatokat kavart, mert Bident „jó szándékú, idős embernek” nevezte, akinek rossz a memóriája, és ezért nehéz lenne elítéltetni.

Biden csütörtökön dühösen cáfolta a republikánus kormányzat alatt kinevezett ügyészt, és kijelentette, hogy „jó a memóriája”. A Fehér Házban tett felszólalásában az ügyész felvetésére azt válaszolta, téves az a vád miszerint szándékosan tartott magánál egy titkos anyagot.

Hur azt írta, hogy Biden emlékezete „erősen korlátozott volt”, amikor az ügyészi csapatának tagjai interjút készítettek vele. Biden elfelejtette, hogy melyik évben kezdődött alelnöki mandátuma Barack Obama elnöksége alatt, és mikor véget ért – írta Hur –, és elfelejtette, hogy fia, Beau melyik évben halt meg.

Biden érzelmes lett amiatt, hogy fia szerepelt a különleges ügyvédi jelentésben.

Hogy a fenébe merészelte ezt felvetni?! Őszintén szólva, amikor feltették a kérdést, azt gondoltam magamban, ez nem az ő rohadt dolguk,

mondta Biden.

Az egy éven át tartó vizsgálat 345 oldalas jelentéséből kiderül, hogy Joe Biden elnök Delaware állambeli otthonának dolgozószobájában, pincéjében és garázsában találtak a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói minősített iratokat, valamint érzékeny információkat tartalmazó feljegyzéseket, többi között Afganisztánnal kapcsolatban.

Biden iratügye 2022 novemberében kezdődött, amikor ügyvédei közölték, hogy a hivatalban lévő elnök egy évekkel korábban használt washingtoni irodájából minősített iratok kerültek elő. Ezt követően januárban az derült ki, hogy az elnök otthonában számos nem oda tartozó iratot tárol többi között alelnöki idejéből, de szenátori időszakából is – idézte fel az MTI.

A képviselőház jogi bizottságának republikánus tagjai kettős mérceként értékelték a történteket, arra hivatkozva, hogy a minősített iratok törvénytelen visszatartása ügyében Donald Trump ellen indult nyomozás tavaly nyáron bűnvádi eljárás megindításába torkollott. Donald Trump közleményben reagált, amely szerint „bebizonyosodott a kettős igazságügyi rendszer, valamint az alkotmányellenes, szelektív bűnvádi eljárás”.

Donald Trump floridai otthonában 2022 augusztusában foglaltak le egy házkutatás során a szövetségi nyomozók minősített iratokat, aminek nyomán Jack Smith különleges ügyész 2023 nyarán vádemelési javaslattal élt.

Kapcsolódó
Több millió embernek van hozzáférése minősített iratokhoz az USA-ban
Előbb Donald Trumpnál, majd Joe Bidennél, most pedig Mike Pence-nél találtak otthon minősített iratokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik