A következő élő közvetítés része ENSZ: Gázában borzasztóak az életkörülményeik, a túléléshez szükséges alapvető dolgok hiányoznak

Hatalmas légvédelmi fregattot küldött Németország a Vörös-tengerre

MAJDI FATHI / AFP
MAJDI FATHI / AFP

Nagy teljesítményű légvédelmi fregattot küldött Németország csütörtökön a Vörös-tengerre – írja a Reuters.  A hadihajó az Európai Unió vörös-tengeri haditengerészeti missziójához, csatlakozik, amelyet február közepén indítanak a kereskedelmi hajók védelme érdekében.

A Jemen nagy részét uraló húszi milíciák támadásai miatt számos kereskedelmi hajótársaság helyezte át a járműveit a térségből. Az Irán által támogatott milicisták a támadásokat azzal magyarázzák, hogy szolidaritást vállalnak a palesztinokkal, amiért Izrael állam rendkívül sok civil áldozattal járó hadjáratot folytat az iszlamista Hamász ellen a Gázai övezetben és palesztinok lakta más területeken.

A szabad tengeri kereskedelmi útvonalak jelentik iparunk és védelmi képességünk alapját

– fogalmazott Jan Christian Kaack ellentengernagy, a német haditengerészet főparancsnoka Berlinben. Szerinte a Vörös-tengeren kialakult helyzet máris szűk keresztmetszetet hozott létre az ellátásban, több vállalatot konkrétan a termelés leállítására kényszerítve.

A katonai vezető hangsúlyozta: a kintről érkező áruk több mint kilencven százaléka tengeri úton jut el Európába és Németországba.

Mint ismert, az Egyesült Államok több szövetségesével együtt haditengerészeti missziót indított decemberben, mivel úgy ítélte meg, hogy a Vörös-tengeren tapasztalható zavarok a világgazdaság működésére is kihathatnak. Az USA több szövetségese – különösen az európai országok közül – azonban fenntartásokat fogalmaztak meg az amerikai és brit fellépéssel szemben.

Az ettől elkülönülő európai uniós misszióban Németország mellett Franciaország, Görögország és Olaszország is részt vesz. Ennek keretében kezdetben három hajó áll majd az EU parancsnoksága alatt – közölték.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik