Nagyvilág

Olasz igazságügy-miniszter: Ez a kérés elfogadhatatlan, szentségtörésnek számítana

Domenico Cippitelli / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Domenico Cippitelli / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az olasz állam nem hagyta magára a Magyarországon bírósági eljárás alá helyezett olasz állampolgárt, és minden lehetőt megtett az érdekében, de tiszteletben tartja más állam önállóságát, a magyar bíróság önállóan dönt az ügyben – hangoztatta Carlo Nordio olasz igazságügy-miniszter a Corriere della Sera napilapban megjelent interjúban, amit az MTI szemlézett.

Mint ismert, Magyarországon zajlik egy büntetőeljárás Ilaria Salis szélsőbaloldali olasz politikai aktivista ellen, akit azzal vádolnak, hogy 2023 februárjában neonácik elleni erőszakos támadásokban vett részt Budapesten. A gyanú szerint a szélsőbaloldali aktivisták több embert is bántalmaztak a „Becsület napja” elnevezésű rendezvény után, melyen a második világháború budapesti ostromában harcoló náci csapatokra emlékeztek. Az elmúlt napokban az olasz médiában kiemelt helyen foglalkoztak Salis esetével, és több tudósításban is arról számoltak be, hogy a nőt embertelen körülmények között tartják fogva Magyarországon. Kovács Zoltán Magyarország kormányzati kommunikációjáért felelős államtitkára ezzel szemben azt állította, szó sincs arról, hogy az aktivistát embertelen körülmények között tartanák fogva, csupán „annak a bűncselekménynek a súlyossága alapján kezelik, amivel megvádolták.”

A történtekre reagálva Carlo Nordio visszautasította a Magyarországon letartóztatásban levő szélsőbaloldali aktivista édesapja, Roberto Salis korábbi nyilatkozatait, miszerint Róma magára hagyta őket.

Soha nem hagytuk magára a Salis családot, az olasz állam minden tőle telhetőt megtett, sőt, annál többet is, de tiszteletben tartjuk az államok önállóságát. A magyar bíróság önállóan dönt a Salis-ügyben

– jelentette ki. Az igazságügyi tárca vezetője hétfőn találkozott Roberto Salisszal és az egyik védőügyvéddel.

Carlo Nordio az interjúban elmondta: a család és a védelem azt kérte, az olasz hatóságok jelezzék a magyar bíróságnak, hogy az olasz állam garanciát vállal arra, hogy a vádlott nem szökik meg, és visszajár a magyarországi tárgyalásokra, ha az eljárás idejét Olaszországban töltheti házi őrizetben.

Ez a kérés elfogadhatatlan. Az a felvetés, hogy egy olasz miniszter tanácsot adjon egy olasz vagy külföldi bírónak, miként járjon el, teljes joggal szentségtörésnek számítana

– hangoztatta Carlo Nordio. Lehetetlenségnek nevezte azt, hogy a letartóztatásban levő olasz állampolgárt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe. Úgy vélte, érthetetlen, hogy a védelem nem kérte azonnal a házi őrizetbe való helyezést. Megjegyezte, az „egyedüli, amit az olasz igazságügyi minisztérium tehet, és már tesz is, az a fogvatartás humanitárius és európai szabályai tiszteletben tartásának biztosítása.”

A magyar bíróságokon használt kéz- és lábbilinccsel kapcsolatban kijelentette, hogy kényszerítő intézkedéseket biztonsági okok vagy a szökésveszély indokol. Carlo Nordio kijelentette, vádlottakat a bíróságokon „ketrecekben is látni, mintha vadállatok lennének. Nem tudom, melyik a megalázóbb” – utalt az olaszországi bíróságokon is alkalmazott gyakorlatra.

Carlo Nordio és Antonio Tajani olasz külügyminiszter hétfőn közös közleményben hangsúlyozta, hogy az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva nem avatkoznak be a Magyarországon letartóztatásban levő szélsőbaloldali aktivista ellen indított bírósági eljárásba, nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezését. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik