Nagyvilág

Titkosszolgálati védelmet kér Trump egyetlen talpon maradt kihívója

Allison Joyce / AFP
Allison Joyce / AFP

A titkosszolgálathoz fordult védelemért Nikki Haley. A korábbi ENSZ-nagykövet, aki Donald Trump egyetlen talpon maradt kihívója a republikánus elnökválasztáson, a megszaporodott fenyegetések miatt döntött így. Erről Haley maga beszélt a Wall Street Journal-nek, megjegyezve, hogy mindez nem fogja eltántorítani „attól, amit tennie kell”.

Az elnökjelöltet idáig a saját biztonsági csapata és a kampányhelyszíneket biztosító helyi rendőrök védték. „Ha olyasmire adod a fejed, mint én, akkor kapni fogsz fenyegetéseket. Ez a helyzet. Mindez nem fog elriasztani. Ha pedig arra van szükség, hogy néhány emberrel többet tartsak magam mellett, az részemről rendben van” – mondta Haley, akinek az otthonát is érte korábban fenyegetés, míg kampányrendezvényein rendszeresen jelennek meg ellentüntetők.

A védelemre vonatkozó kérésekről a kongresszus illetékes, kétpárti bizottságának véleményezése után a belbiztonsági miniszter hoz döntést. Első kampánya idején, 2007-ban Barack Obama is kapott titkosszolgálati védelmet, ugyanakkor az idén függetlenként induló Robert F. Kennedy Jr. (akinek a nagybátyja, John F. Kennedy elnök és az apja, Robert Kennedy szenátor is merénylet áldozata lett) kérelmét elmondása szerint visszautasították.

Januárban Haley az iowai kaukuszt és a new hampshire-i előválasztást is elbukta Trumppal szemben, aki többször kérte tőle, hogy függessze fel a kampányát annak érdekében, hogy a republikánus párt az exelnök mögött felsorakozva tudjon készülni a Joe Biden elleni küzdelemre. Azonban Haley még egy kör erejéig várhatóan versenyben marad. A két jelölt legközelebb e hónap végén, a február 24-i dél-karolinai előválasztáson feszül egymásnak, abban az államban, ahol Haley korábban hat évig kormányzó volt.

Kapcsolódó
Trump kontra Haley: villámgyorsan kétszereplőssé vált a republikánus előválasztási verseny
Ron DeSantis floridai kormányzó visszalépése után már csak az a kérdés maradt, hogy a republikánusok női jelöltet küldenek-e Joe Biden ellen a novemberi elnökválasztásra.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik