Nagyvilág

Donald Trump fölényesen nyerte az iowai kaukuszt

CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Donald Trump volt elnök vélhetően rekordgyőzelmet aratott a hétfői jelölőgyűlésen Iowában, amivel megtette az első, határozott lépést a republikánus elnökjelöltség felé. Az eddigi rekordot jelentő, közel 13 százalékpontos különbséget Bob Dole érte el, 1988-ban, ám Trump az Associated Press hírügynökség szerint ennél is nagyobb előnnyel végezett az élen. 95 százalékos feldolgozottságnál

a volt elnök a szavazatok 51,1 százalékát szerezte meg, mintegy harminc százalékkal megelőzve a második helyezett Ron DeSantis-t.

A floridai kormányzó a voksok 21,2 százalékát gyűjtötte be, őt követi Nikki Haley volt ENSZ-nagykövetet, korábbi dél-karolinai kormányzó, aki nem sokkal lemaradva, 19,1 százalékkal lett harmadik. Mindez az előválasztásokon és a kaukuszokon megszerezhető küldöttekre lebontva (a folyamat végén ők választják meg a nemzeti konventen a párt elnök- és alelnökjelöltjét) azt jelenti, hogy az első kör után Trump 20-, DeSantis 8-, Haley 7 delegáltat tudhat magáénak. Három küldöttet szerzett a negyedik helyen végző Vivek Ramaswamy üzletember, aki a csalódást keltő, 7,7 százalékos eredmény után bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, és Trumpot támogatja.

Iowában – más államokhoz képest – igen nagy az evangéliumi keresztények aránya, ráadásul a lakosság 90 százaléka fehér, ami nem reprezentatív az Egyesült Államok demográfiai helyzetére nézve.

A kaukusz vagy jelölőgyűlés még Amerikán belül is sajátos jelenség. A hagyományos előválasztáson a tényleges választáshoz hasonlóan egy teljes nap áll rendelkezésére a választóknak, hogy a kijelölt szavazókörben leadják a szavazatukat – vagy akár korábban beküldjék azt levélben –, a jelölőgyűlések esetében viszont egy bizonyos időpontban kell megjelenni a kaukusznak helyet adó iskolában, könyvtárban vagy akár magánháznál. A jelenlévők titkosan szavaznak, az eredményeket beküldik a pártirodába, ott összesítik azokat, majd eredményt hirdetnek. Iowa-szerte mintegy 1700 helyszínen tartottak jelölőgyűléseket.

Január 23-án a New Hampshire-i előválasztással folytatódik a republikánusok versenye.

Kapcsolódó
Indul az amerikai előválasztás – a legnagyobb meglepetés az lenne, ha Trump nem nyerne
Ma tartják az első előválasztást a 2024-es amerikai elnökválasztási kampányban. A második helyért dúl a harc a republikánusoknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik