A következő élő közvetítés része Két hónapos kisfiú halt meg egy orosz rakétatámadásban Harkivban

A közelgő orosz választások miatt külképviseleti vezetőket kéretett be Moszkva

Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Bekérették az orosz külügyminisztériumba Lettország, Litvánia és Észtország ügyvivőjét – közölte kedden Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Az MTI tájékoztatása szerint a külképviselet-vezetők értésére adták, hogy Moszkva megköveteli a balti államoktól, hogy szavatolják a szavazás biztonságát országukban az orosz elnökválasztás idején. Zaharova szavai szerint Moszkva emlékeztette a balti államokat arra, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény rendelkezéseivel összhangban és az általánosan elfogadott nemzetközi gyakorlat alapján a fogadó államok felelőssége a diplomáciai képviseletek védelme érdekében minden megfelelő intézkedés megtétele.

„Ezzel összefüggésben Moszkva azt követeli Lettország, Litvánia és Észtország hatóságaitól, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést a választók, valamint az orosz nagykövetségek alkalmazottainak biztonsága érdekében a szavazás ideje alatt” – mondta a külügyi szóvivő. A minisztériumban tudtára adták az ügyvivőknek, hogy a választások menetének bármiféle akadályozása komoly tiltakozást vált ki az ezekben az országokban élő oroszok körében. Zaharova kiemelte, hogy az Oroszországi Föderáció továbbra is gondoskodik arról, hogy a balti országok teljesítsék kötelezettségeiket. Hozzáfűzte ugyanakkor, ha szabotálják a választásokat, Oroszország határozottan fellép kétoldalú és nemzetközi szinten egyaránt.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik