Nagyvilág

83 százalékkal nyert a baseballsapkás elnök a világ egyik legveszélyesebb országában

Rodrigo Sura / Efe / EPA / MTI
Nayib Bukele újraválasztott salvadori elnök felesége, Gabriela Rordiguez de Bukele társaságában beszél támogatóihoz az elnöki palota erkélyérõl a parlamenti és elnökválasztások után San Salvadorban 2024. február 4-én.
Rodrigo Sura / Efe / EPA / MTI
Nayib Bukele újraválasztott salvadori elnök felesége, Gabriela Rordiguez de Bukele társaságában beszél támogatóihoz az elnöki palota erkélyérõl a parlamenti és elnökválasztások után San Salvadorban 2024. február 4-én.

A voksok 83 százalékának megszerzésével Nayib Bukele hivatalban levő elnök nyerte a vasárnap tartott salvadori elnökválasztást – erősítette meg a latin-amerikai ország választási bizottsága helyi idő szerint vasárnap késő este. A 42 éves államfő már a szavazatok számlálása alatt győztesnek nyilvánította magát, annak ellenére, hogy az ország alkotmánya szerint nem is szállhatott volna versenybe második elnöki megbízatásáért. A politikus Új Eszmék (Nuevas Ideas) nevű pártja az elérhető 60 parlamenti mandátumból 58-at szerzett meg – derült ki az elnök X-bejegyzéséből.

A parlamenti és elnökválasztáson 6,2 millió salvadori állampolgár, köztük 741 ezer külföldön élő volt jogosult a szavazásra – írta az MTI.

– „Salvador a gyilkosságok fővárosa volt”, most mi vagyunk a nyugati félteke egyik legbiztonságosabb országa – jelentette ki Bukele, hozzátéve, hogy a választási eredmények hűen tükrözik a salvadori nép akaratát. Visszautasította az ellene felhozott vádakat, amelyek szerint autokrata kormányzása alatt tömegesen börtönzött be ártatlan embereket.

Az elnök népszerűségének hátterében a bűnszervezetek elleni sikeres, ám egyben vitatott hadjárata áll, amely során leszámolt számos, az országot több évtizede terrorizáló bűnszervezettel. A bűnözés visszaszorításával Bukele egyre nagyobb népszerűségre tett szert, kritikusai azonban azzal vádolják, hogy az ország irányításához antidemokratikus rendelkezéseket hozott: korlátozta a állampolgári jogokat, önkényes letartóztatásokat rendelt el, az állami hatáskörök pedig összemosódtak elnöksége alatt.

Bukele előszeretettel gúnyolódik kritikusain, az X-en a „világ legmenőbb diktátoraként” emlegeti magát.

Salvadorban majdnem két éve hirdettek rendkívüli állapotot, amely során számos alapjogot korlátoztak. Az eltelt idő alatt több mint 75 ezer feltételezett bandatagot tartóztattak le a hatóságok, többnyire bizonyíték felmutatása és ügyvédi közreműködés nélkül.

Kapcsolódó
Épp felszámolja a demokráciát a baseballsapkás elnök, aki népszerűbb a pápánál
Nayib Bukele salvadori elnök óriási népszerűségre tett szert nem csak hazájában, de a teljes latin-amerikai régióban. A szervezett bűnözés állandó fenyegetése miatt az emberek egyre inkább igénylik az erős kéz politikáját, ami veszélybe sodorhatja a térség törékeny demokráciáit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik