Nagyvilág

Joe Biden megnyerte az első előválasztását Dél-Karolinában

Andrew Harnik / AP / MTI
Andrew Harnik / AP / MTI

Simán győzött a demokraták Dél-Karolinában rendezett előválasztásán Joe Bidenírja a CNN.

A hivatalban lévő elnök Dean Phillips képviselőt és Marianne Williamson írót győzte le nagy fölénnyel. Az elnök szombaton azt nyilatkozta: Dél-Karolina a győzelem útjára állította.

A republikánusok február 24-én tartják előválasztásukat Dél-Karolinában, ahol toronymagas esélyesnek számít majd Donald Trump. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.

Egyébként az idei volt az első alkalom, hogy Dél-Karolinában tartották az első demokrata előválasztást. A távirati iroda szerint a Demokrata Párt – Joe Biden nyomására – 2024-ben jelentősen átalakította előválasztási naptárát, és a több évtizedes hagyománnyal szakítva nem Iowa és New Hampshire választói nyilváníthattak először véleményt az elnökjelöltjükről, hanem Dél-Karolina államé. Iowa államban postai úton szavazhatnak, New Hampshire pedig nem kap delegációs jogot, miután az állam demokrata párti szervezete – a párt országos szervezetének utasítása ellenére – az eredeti időpontban megtartotta az előválasztást. Az elemzések szerint Dél-Karolina elsősége az előválasztásban az állam jelentős afroamerikai szavazótömbje miatt volt fontos Joe Biden számára.

Szakértők rámutatnak: az afroamerikai lakosság támogatása nélkül Joe Biden nem lesz képes megnyerni az elnökválasztást novemberben republikánus kihívójával szemben, aki a jelenlegi várakozások szerint hivatali elődje, Donald Trump lesz. A közvélemény-kutatások szerint ugyan az afroamerikai lakosság többsége változatlanul a demokratákra szavaz, de jelentős számban vándoroltak át a republikánusokhoz, ami akár elnökválasztási győzelmet jelenthet Donald Trumpnak. A következő előválasztást Nevada államban, február 6-án rendezik a demokraták számára, míg a republikánusoknál február 8-án szintén Nevada államban folytatódik jelölőgyűlésekkel az előválasztási verseny.

Kapcsolódó
Indul az amerikai előválasztás – a legnagyobb meglepetés az lenne, ha Trump nem nyerne
Ma tartják az első előválasztást a 2024-es amerikai elnökválasztási kampányban. A második helyért dúl a harc a republikánusoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik