Élő Nagyvilág

Ukrajna tájékoztatta a Fehér Házat a hadsereg főparancsnokának menesztéséről

Mykhaylo Palinchak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Mykhaylo Palinchak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A pénteki közvetítésünket ide kattintva olvashatja vissza.

Öt ember meghalt egy kelet-ukrajnai pékségben, amit légicsapás ért

Öt ember halálát okozta egy ukrán légicsapás az orosz ellenőrzés alatt álló, kelet-ukrajnai Lisicsanszk egyik pékségében szombaton – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A tárca tájékoztatása szerint öt holttestet emeltek ki a romba dőlt épület alól, hat embert pedig sikerült élve kimenekíteni.
Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától Oroszországhoz csatolt „Luhanszki Népköztársaság” vezetője a Telegramon arról számolt be, hogy többen még a romok alatt rekedhettek. Azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy szándékosan a nagy forgalmú pékséget vették célba.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint akár 40 ember is a romok alá szorulhatott.

(MTI)

A lengyel elnök szerint sem biztos, hogy a Krím vissza tud térni Ukrajnához

A lengyel államfő kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes lesz-e visszaszerezni az irányítást az oroszok által megszállt Krím félsziget felett, viszont kifejezte abbéli reményét, hogy a Donyecket és Luhanszkot visszafoglalhatják az ukrán erők.

Andrzej Duda, a Kanal Zero tévé YouTube-csatornáján pénteken azt mondta: nem tudom, hogy Ukrajna vissza tudja-e szerezni a Krímet, de úgy gondolom, hogy Donyeck és Luhanszk visszakerül – idézte a PAP lengyel hírügynökség az államfőt.

A lengyel elnök azzal érvelt, hogy a Krím „különleges” térség, amely ha „történelmi szemszögből nézzük, az idő nagy részében Oroszország ellenőrzése alatt állt.”

A félszigetet 2014-ben foglalta el, majd annektálta Oroszország, amit a világ legtöbb országa nem ismer el. Vaszil Zvarics, Ukrajna varsói nagykövete Andrzej Duda kijelentésére az X közösség felületen szombaton úgy reagált, hogy „a Krím Ukrajna: ez van és ez így is marad. Ez nemzetközi jogon alapul”. Megjegyezte továbbá, hogy „a Krím ideiglenes orosz megszállása háborús bűn, amiért meg kell büntetni (Oroszországot).”

(MTI)

Zelenszkij szülővárosát támadják az oroszok

A szombat hajnali orosz dróntámadás energetikai létesítményekben okozott kárt, több ezer ember maradt áram nélkül – közölte Olekszandr Vilkul, a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih polgármestere az MTI tudósítása szerint.

Hozzátette, hogy áram hiányában a város egyes körzeteiben leállt a vízellátás és a fűtés, miközben fagypont alatti a külső hőmérséklet. Több kórházban generátorok biztosítják az áramot.

Oroszország második napja támadta drónokkal Krivij Rih városát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosát; az ukrán légvédelem a 14 orosz drónból kilencet megsemmisített – közölték ukrán katonai illetékesek.

Kijev jelezte Washingtonnak, hogy elküldték a hadsereg főparancsnokát

Az ukrán kormány értesítette a Fehér Házat, hogy Volodimir Zelenszkij menesztette Valerij Zsaluzsnij-t, a hadsereg főparancsnokát, értesült a Washington Post.

A lap cikkében megjegyezte, a háború kirobbanása óta ez lehet a legjelentősebb személyi változtatás az ukrán hadseregben.

A Washington Post úgy tudja, hogy az amerikai tisztviselők nem támogatták, de nem is ellenezték a lépést, tiszteletben tartva, hogy ezt a döntést Zelenszkij elnöknek kell meghoznia.

Ugyan hivatalosan még nem jelentette be Ukrajna Zsaluzsnij távozását, a nemzetközi sajtó ezt már készpénznek veszi.

Az ügy hátteréről alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

Kapcsolódó
Ajtót mutathattak az ukrán hadsereg főparancsnokának, aki Zelenszkijnél is népszerűbb
Menesztés előtt állhat Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka. A hadsereg vezetője és Zelenszkij elnök az ukrán ellenállás két legbefolyásosabb alakja volt, ám kettejük viszonya ősz óta látványosan megromlott.
Olvasói sztorik