A következő élő közvetítés része Szijjártó Péter: Magyarországon is érezhető problémákat okoznak a Vörös-tenger elleni támadások

Megtorlásul amerikai bombák hullanak iraki és szíriai célpontokra

Mohammed Abed / AFP
Mohammed Abed / AFP

Amerikai katonák halálát okozó múlt heti támadásra adott válaszcsapásként az Egyesült Államok szíriai és iraki helyszíneket bombázott pénteken: 85 célpontot támadtak, többi között fegyver- és lőszerraktárakat két B-1-B nehézbombázóval.

A várakozások szerint az amerikai válaszcsapások több napig tartanak majd, és Irán által támogatott fegyveres csoportok ellen irányulnak, melyek felelősek az október közepe óta mintegy 160, amerikai erők ellen végrehajtott rakéta- és dróntámadásért.

Joe Biden elnök kijelentette:

az USA nem keresi a konfliktust, ugyanakkor „ha ártanak egy amerikainak, válaszolunk”.

A megtorló akció reakció a múlt hétvégén Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében egy előretolt katonai támaszpontot, a Tower 22-es bázis ért dróntámadásra, amiben három amerikai katona meghalt és több mint 40 megsebesült. A támadásért Irán támogatását élvező iraki fegyveres csoportokat tesznek felelőssé.

A jordániai incidens az amerikai erők ellen sorozatossá vált közel-keleti támadások közül az első volt, mely amerikai katonák halálát okozta.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik