A következő élő közvetítés része Kereskedelmi hajóra támadtak a húszik, az USA veszélyes drónokra csapott le

Jordánia előszeretettel használja az izraeli Pegasus kémprogramot

Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP

Jordániában mintegy három tucat újságíró, ügyvéd és emberi jogi munkás ellen vetettek be a az izraeli NSO Group által gyártott Pegasus kémprogramot, írja a Guardian. A jordániai hatóságok a kémeszközt a sajtószabadság és a lakosság politikai részvételének széles körű visszaszorítására használták, áll az Access Now lobbicsoport jelentésében.

A jelentésben szereplő információk szerint Jordánia kormánya 2019 és 2023 szeptembere között civilek, és köztük legalább egy, az országban élő amerikai állampolgár ellen vetette be az izraeli kiberfegyvert. Az Access Now a jordániai „elképesztően széles körben elterjedt” kibertámadásokkal kapcsolatban megjegyzi, hogy a régió országai csendben erős hírszerzési és üzleti kapcsolatokat tartanak fenn Izraellel, és úgy tűnik, hogy az ország piacon elérhető leghatásosabb fegyverére támaszkodnak a hazai ellenvélemények elfojtása érdekében.

Az NSO Pegasus programja teljes mértékben ellenőrizése alá tud vonni egy mobilkészüléket, beleértve a hozzáférést az összes e-mailhez, telefonhíváshoz, a Signal vagy a WhatsApp titkosított üzeneteihez és a fényképekhez, és képes lehallgatóeszközzé alakítani a telefont a mikrofon feletti vezérlés átvételével.

Izrael és Jordánia között nagy a feszültség Izrael a Gázai övezetben folytatott hadjárata miatt.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik