A következő élő közvetítés része Kereskedelmi hajóra támadtak a húszik, az USA veszélyes drónokra csapott le

Dél-afrikai Köztársaság: Izrael semmibe veszi a Nemzetközi Bíróság határozatát

Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP

Izrael máris figyelmen kívül hagyta az ENSZ Nemzetközi Bíróságának múlt heti döntését azzal, hogy pár nap alatt újabb több száz civilt ölt meg a Gázai övezetben – közölte szerdán a Dél-afrikai Köztársaság külügyminisztere. Naledi Pandor hozzátette: az ország kérdést küldött arról, miért nem adtak ki elfogatóparancsot Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen a Nemzetközi Bírósághoz népirtás címén benyújtott ügyben.

A dél-afrikai külügyminiszter arról is beszélt: vizsgálják, hogy javasoljanak-e egyéb intézkedést a globális közösségnek, hogy megakadályozzák a civilek további legyilkolását a Gázai övezetben folytatott izraeli háború során.

Az ENSZ Nemzetközi Bíróságának pénteken kihirdetett ideiglenes határozatai arra kötelezték Izraelt: tegyen meg mindent, hogy megakadályozza a gázai palesztinok meggyilkolását és mindent, ami népirtásként értelmezhető. A határozat nem rendelkezett ugyanakkor tűzszünet elrendeléséről. A bíróság azt is kimondta, hogy Izraelnek sürgősen alapvető humanitárius segélyt kell eljuttatnia Gázába, és egy hónapon belül jelentést kell tennie a határozatok végrehajtása érdekében tett lépésekről. A bíróság a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátását is határozatba foglalta.

(AP)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik