Nagyvilág europoli

Kompromisszumot kínálhatnak Orbánnak a vétó feladásáért cserébe

Miguel MEDINA / AFP
Miguel MEDINA / AFP

Egy új, kompromisszumos javaslattal próbálják rávenni az uniós vezetők Orbán Viktor miniszterelnököt arra, hogy hagyjon fel az Ukrajnának szánt, égetően fontos támogatás blokkolásával.

Mint ismert, a magyar kormány azt szeretné, hogy a tervezett 50 milliárd eurós ukrajnai segélycsomagot ne a hétéves költségvetés részeként folyósítsák Ukrajnának, hanem évente vizsgálják felül a támogatást. Így Orbánnak minden évben lenne lehetősége vétóval fenyegetni.

Egy Euractiv által megismert uniós javaslat úgy próbálja leküzdeni a magyar ellenállást, hogy teret ad az évenkénti vitának, ám a vétó lehetőségét kiiktatja.

Az Európai Tanács minden évben megvitatja a támogatás felhasználását, amely így iránymutatást ad az unió háborús stratégiájának

– olvasható a szövegben, amelyet az uniós nagykövetek szerdai ülésén mutattak be.

Az Euroactiv szerint az uniós ezzel olajágat nyújtana a magyar kormánynak, mondván, itt egy platform, ahol kifejezheti az aggályait, de vétóval nem fenyegethet. A lap szerint ez a maximális engedmény, amit hajlandóak meghozni az uniós diplomaták a megállapodásért cserébe.

Az egyelőre nem világos, hogy Orbán hajlandó-e belemenni a kompromisszumba, ám Ódor Bálint, Magyarország uniós nagykövete már szerdán közölte uniós kollégáival, hogy a vétómechanizmust nem szabad elvetni.

Az Euroactiv uniós forrásokra hivatkozva azt írja, hogy

amennyiben Magyarország nem hajlandó lemondani a vétójogáról az éves vitáknál, a többi 26 tagállam keres külön megoldást, az uniós büdzsén kívül.   A tavaly év végi uniós csúcson az EU vezetői jóváhagyták Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdését, de nem tudtak megegyezni az országnak nyújtott pénzügyi támogatásban. A magyar kormány mindkét ügyet ellenezte, de csak az előbbiben engedett.

Az Európai Unió közös hitelfelvételből támogatná az ukrán háborús erőfeszítéseket. A magyar kormánynak ezzel is gondja van, ugyanis nem szeretne közösen hitelt felvenni az unió többi tagállamával, mivel a Covid utáni Helyreállítási Alap forrásaihoz Magyarország jogállami aggályok miatt továbbra sem fér hozzá.

Kapcsolódó
Orbánnak üzentek az EP-képviselők az uniós csúcs előtt
A képviselők arra kérik az uniós vezetőket, hogy állapodjanak meg Ukrajna támogatásáról.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik