Nagyvilág europoli

Orbánnak üzentek az EP-képviselők az uniós csúcs előtt

Miguel MEDINA / AFP
Miguel MEDINA / AFP

Az Európai Parlament csaknem összes képviselőcsoportja, köztük a jobbközép Európai Néppárt, a liberális Renew, a balközép Szocialisták és Demokraták, a Zöldek és az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója közös állásfoglalásban sürgette az EU vezetőit, hogy az Európai Tanács csütörtökön kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján állapodjanak meg Ukrajna támogatásáról.

Egyedül a parlamenti patkó két széle, a Baloldal és az Identitás és Demokrácia (ID) nem csatlakozott a képviselőcsoportok elnökei által aláírt állásfoglaláshoz.

A levélben nem mulasztottak el üzenni Orbán Viktornak sem. Mint írják,

további halogatás vagy évenkénti vétók nem jelentenek megoldást.

Az Euroactiv megjegyezi, hogy – a többi között Giorgia Meloni pártját és a lengyel PiS-t is a soraiban tudó – Európai Konzervatívok és Reformerek csatlakozása a közös EP-deklarációhoz valószínűtlenné teszi, hogy a Néppárttól jobbra helyezkedő képviselőcsoport a júniusi választások után szorgalmazná a Fidesz felvételét, amely jelenleg egyetlen EP-frakciónak sem tagja.

A tavaly év végi uniós csúcson az EU vezetői jóváhagyták Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdését, de nem tudtak megegyezni az országnak nyújtott pénzügyi támogatásban. A magyar kormány mindkét ügyet ellenezte, de csak az előbbiben engedett. A vétó okát azzal magyarázták Orbánék, hogy nem szeretnének közösen hitelt felvenni az unió többi tagállamával, mivel a Covid utáni Helyreállítási Alap forrásaihoz Magyarország jogállami aggályok miatt továbbra sem fér hozzá. Nem szeretnék továbbá azt sem, hogy az unió hétéves költségvetéséből finanszíroznák Ukrajnát. A magyar kormány ehelyett azt kérte, hogy az Ukrajnának adott támogatást évente felül lehessen vizsgálni, hogy adott esetben évente megvétózhassa azt.

Kapcsolódó
Zsarolják vagy nem zsarolják a magyar kormányt Brüsszelben?
Önmagában az a tény, hogy készült egy dokumentum Magyarország gazdasági kilátásairól, annak gyengeségeiről, amiből aztán részletek jelenhettek meg a Financial Timesban, jelzi, hogy a dolgok mostani állása a magyar kormány számára semmiképpen sem kedvező. A helyzet fokozódik a február 1-jei uniós csúcs előtt.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik