Nagyvilág

Orbán tüntető gazdákkal találkozott Brüsszelben

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Fischer Zoltán
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Fischer Zoltán

Orbán Viktor Brüsszelbe érkezve, a belvárosban tüntető gazdákkal találkozott, akikkel arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára – mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Hozzátette: Orbán szerda este Brüsszelben megbeszélést folytatott Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel is.

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán Orbán Viktor miniszterelnök a Brüsszel belvárosában tüntető gazdákkal találkozik 2024. január 31-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán a belga újságíróknak elmondta: új vezetőkre, új elitre van szükség Európában, mert jelenleg – legyen szó migrációról vagy az ukrajnai háborúról – az utca emberének hangját nem veszik komolyan, és ez egy demokratikus deficit. Szerinte az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket.

Orbán Viktor kiemelte, hogy az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így igazságtalan versenyhelyzet alakult ki.

Elsőként mi szenvedünk ettől, lengyelek, szlovákok, magyarok, akik közvetlenül Ukrajna szomszédságában élünk. De előbb-utóbb ez a veszély, ez a veszteség eléri Európa belső részét is, és itt, Brüsszelben, Franciaországban és Spanyolországban is érezhető lesz

– mondta, hozzátéve, hogy ezt meg kell állítani.

Orbán szerint kell állítani az ukrán termékek importját, mert a földművelés feltételei és körülményei nem azonosak, az uniós szabályozás miatt az európai gazdák súlyos veszteségeket szenvednek el.

A probléma megoldásaként azt javasolta, hogy legyen teljes vezetőváltás Brüsszelben, mert ezek a vezetők soha nem fognak a gazdák számára kedvező döntéseket hozni.

A mezőgazdasági termelők különböző okokból tiltakoznak Európa-szerte az európai uniós agrárpolitika miatt, amely a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat igyekszik előtérbe helyezni, s ezzel sérti a gazdák érdekeit.

A feszültségeket tovább fokozta, hogy a német kormány megpróbálta eltörölni a mezőgazdasági dízel-támogatást, Írországban pedig a szarvasmarha-állományok leölését rendelték el. A keleti országokban, így Lengyelországon és Magyarországon elsősorban az ukrán gabonatermékek beáramlása okozott feszültségeket.

Múlt héten a több százmilliárd adófizetői forinttal támogatott Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodája megerősítette, hogy részt vett egy gazdatüntetés szervezésében.

A magyar kormányfő a csütörtöki uniós csúcsra látogatott a belga fővárosba. Az uniós vezetők sajtóértesülések szerint egy új, kompromisszumos javaslattal próbálják rávenni Orbánt, hogy hagyjon fel az Ukrajnának szánt támogatás blokkolásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik