Nagyvilág

65 éves autót vallott be Putyin, miközben akkora birtokkal bukott le, mint két Monaco

Gavril Grigorov / MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat
Gavril Grigorov / MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat

Közzétették Vlagyimir Putyin orosz elnök vagyonnyilatkozatát, amely a 2017 és 2022 közötti hatéves időszakra vonatkozik. Putyin a bevallása szerint 67 millió 591 ezer 875 rubelt keresett (mintegy 270 millió forint). A jövedelemforrások között szerepelt a fizetése, a bankbetétekből és értékpapírokból származó jövedelme, a katonai nyugdíja, valamint ingatlaneladás is.

A dokumentum szerint Putyin egy 77 négyzetméteres szentpétervári lakással és egy 18 négyzetméteres garázzsal rendelkezik Szentpéterváron. Bevallott három autót is: egy 1960-as és egy 1965-ös GAZ M21-est (ez Magyarországon Volgaként volt ismert) és egy 2009-es Lada Nivát, továbbá nem felejtette ki az utánfutóját sem.

Tíz bankszámlája van, amelyen összesen 54 millió 416 ezer 604,52 rubelt tart (mintegy 215 millió forint), emellett 230 részvénnyel rendelkezik a Bank Szankt-Petyerburg Nyrt-ben. A bevallás tulajdonjellegű kötelezettségek oszlopában egy szentpétervári lakás (153,7 négyzetméteres, örökös használat, a moszkvai önkormányzat tulajdona) és egy parkolóhely (18 négyzetméter, örökös használat, garázsszövetkezeti tagság) szerepel.

Ahogy az a politikusoknál lenni szokott, a vagyonbevallás és a valóság meglehetősen távol áll egymástól: Putyint az elemzők a világ egyik leggazdagabb embereként tartják számon, egyes becslések szerint 200 milliárd dolláros vagyon fölött diszponálhat. A legújabb dácsájáról éppen a napokban jelentek meg új képek és információk: a finn határtól alig harminc kilométernyire, Karéliában, egy nemzeti parkban levő üdülő saját vízeséssel büszkélkedhet. A birtok területe 4 négyzetkilométer, vagyis kétszer nagyobb, mint Monaco, és az elnök és vendégei biztonságára a legmodernebb orosz légvédelmi rendszer, a Pantsir-S1 ügyel.

Kapcsolódó
Mennyit keres Putyin?
Az orosz elnök valószínűleg a világ leggazdagabb embere, még Bill Gates-t is megelőzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik