A következő élő közvetítés része Egyre több ország vonja meg a támogatást az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségétől

Iránban kivégeztek négy elítéltet az izraeli titkosszolgálatokkal folytatott együttműködés miatt

Ozkan Bilgin / AFP
Ozkan Bilgin / AFP

Iránban hétfőn kivégeztek négy elítéltet, akik a vádak szerint részt vettek egy izraeli titkosszolgálati műveletben – jelentette az iráni állami média hétfőn a Mizán hivatalos igazságügyi honlap közlését idézve.

A halálos ítéletet azután hajtották végre, hogy a négy vádlott fellebbezését az iráni legfelsőbb bíróság elutasította. Azzal vádolták őket, hogy az iraki Kurdisztán régióból illegálisan érkezve Irán területére robbantásos akciót akartak végrehajtani egy iszfaháni gyárban, ahol az iráni védelmi minisztérium számára gyártanak felszereléseket.

Az akciójukat 2022 nyarán akarták végrehajtani az izraeli Moszad titkosszolgálat megbízásából, de az iráni hírszerzés megakadályozta. Irán és Izrael között régóta ellenséges a viszony. Izrael egyebek között azzal vádolja Iránt, hogy támogatja az ellene irányuló fegyveres támadásokat, míg a síita állam szerint Izrael iráni tisztviselőket és tudósokat gyilkoltatott meg.

Emberi jogi szervezetek adatai szerint Iránban 2022-ben közel 600 elítéltet végeztek ki, többet, mint bármely más országban, kivéve Kínát.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik