A következő élő közvetítés része Egyre több ország vonja meg a támogatást az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségétől

Ausztria is felfüggesztette az UNRWA finanszírozását

AFP
AFP

Újabb országok jelentették be a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) jövőbeli támogatásának felfüggesztését: hétfőn Japán és Ausztria is az ügynökség finanszírozásának leállításáról döntött, reagálásul arra, hogy izraeli vizsgálatok szerint az UNRWA tizenkét munkatársa részt vett a Hamász szélsőséges palesztin szervezet izraeli célpontok elleni október 7-i terrortámadásában.

Az UNRWA számára biztosított segélyek felfüggesztését elsőként az Egyesült Államok jelentette be pénteken, ezt követően Kanada, Ausztrália, Olaszország, az Egyesült Királyság, Finnország, Hollandia, Németország is hasonló döntésre jutott. Svájc a felsorolt nemzetekkel ellentétben nem hozott azonnali döntést a segélyezés leállításáról, Franciaország pedig vasárnap azt jelentette be, hogy egyelőre az év első negyedére vonatkozóan felfüggeszti a támogatást. A fő szponzorok közé tartozó Norvégia, valamint Írország vasárnap azt közölte, hogy továbbra is folytatja az ügynökség támogatását.

Az Európai Bizottság hétfőn közleményben tudatta, hogy jelenleg nem tervezi az UNRWA további finanszírozását február végéig. Kiemelték ugyanakkor, hogy a Gázában és Ciszjordániában élő palesztinoknak nyújtott uniós humanitárius segély a partnerszervezeteken keresztül töretlenül folytatódik.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik