A következő élő közvetítés része A Vörös-tengeren mért légicsapásokat az Egyesült Államok és Nagy Britannia hadereje

Több ország felfüggesztette az ENSZ palesztin menekültügyi szervezetének támogatását

ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP
ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP

Több ország felfüggesztette az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének (UNRWA) támogatását, miután Izrael pénteken azzal vádolta őket, hogy egyes munkatársaik részt vettek a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásaiban. Az ügynökség már a hír megjelenését követően bejelentette, hogy felmondta tizenkét munkatársa szerződését, és vizsgálatot folytatnak az ügyben.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Kanada nagyon hamar jelezte, hogy szünetelteti a segélyszervezet támogatását, szombaton pedig Nagy-Britannia, Olaszország és Finnország közölte ugyanezt.

Az UNRWA Izrael alapításakor, az 1948-as háború menekültjeinek megsegítése céljából jött létre, és a Gázai övezetben, Ciszjordániában, Jordániában, Szíriában és Libanonban élő palesztinok számára nyújt oktatási, egészségügyi és segélyezési szolgáltatásokat. A szervezet a 2,3 millió lakosú Gáza mintegy kétharmadát segíti, és a jelenlegi háború alatt is kulcsfontosságú szerepet játszott a segítségnyújtásban.

A palesztin külügyminisztérium bírálta és az UNRWA elleni izraeli hadjáratnak nevezte a kialakult helyzetet. A Hamász elítélte, hogy az ENSZ-alkalmazottak munkaszerződéseit „a cionista ellenségtől származó információk alapján” bontották fel.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik