Nagyvilág

Kilenc külföldit lelőttek Iránban ismeretlenek

Banaras KHAN / AFP
Banaras KHAN / AFP

Ismeretlen fegyveresek kilenc külföldi állampolgárt öltek meg Irán délkeleti részén, a pakisztáni határ közelében – írja a Reuters a félhivatalos iráni Mehr hírügynökség szombati közleményére hivatkozva.

A Szisztán-Beludzsisztán tartományban történt lövöldözésekért egyelőre nem vállalt felelősséget egyetlen személy vagy csoport sem.

A Haalvash nevű beludzs jogvédő csoport a honlapján közölte, hogy az áldozatok pakisztáni munkások voltak, akik abban az autójavító műhelyben laktak, ahol dolgoztak is. A támadásban rajtuk kívül még három másik ember megsebesült – közölték.

A lövöldözésre épp akkor került sor, amikor az iráni állami média közölte, a pakisztáni és az iráni nagykövet visszatért állomáshelyére. A nagyköveteket még a múlt héten lezajlott kölcsönös rakétacsapások miatt hívták vissza.

Az elszegényedett régió jó ideje szenved a biztonsági erők és szeparatista fegyveresek, valamint az Afganisztánból ópiumot szállító csempészek szórványos összecsapásaitól.

Irán a múlt héten mért csapást a szomszédos Pakisztán területére. A célpont egy szunnita militáns csoport volt, ám a pakisztáni külügyminisztérium szerint két gyermek halt meg a támadásban, és további három sérültről is beszámoltak.

Irán területére később a pakisztáni légierő mért megtorló csapásokat, ezeknek a megtámadott Szisztán-Beludzsisztán tartomány kormányzóhelyettese szerint legkevesebb hét halálos áldozatuk volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik