Nagyvilág

Iráni légitámadás Pakisztánban, két gyermek meghalt

ing animals into Handout / IRANIAN DEFENCE MINISTRY / AFP
ing animals into Handout / IRANIAN DEFENCE MINISTRY / AFP

Légicsapást mért Irán a szomszédos Pakisztán területére. A célpont egy szunnita militáns csoport volt, ám a pakisztáni külügyminisztérium szerint két gyermek halt meg a támadásban, és további három sérültről is beszámoltak. Pakisztánban rögtön be is hívták az iráni külképviselet vezetőjét az ország légterének „indokolatlan megsértése miatt”.

A pakisztáni külügy további részletekbe nem bocsátkozott a támadást illetően, de a Guardian a pakisztáni közösségi médiára hivatkozva arról írt, hogy a rakéta- és dróncsapások célpontja a két ország közötti ezer kilométeres határszakasz mentén fekvő Beludzsisztán tartomány volt.

Irán keleti részén szintén van egy Beludzsisztán nevű tartomány, itt jó húsz éve alacsony intenzitású konfliktus zajlik a szunnita felekezetű beludzs etikai csoport szeparatista tevékenysége jóvoltából.

Iránban arról számoltak be, hogy a csapások egy szunnita militáns csoport, a Dzsais al-Adl bázisaira irányultak, de az iráni médiából hamar eltűntek a támadásra vonatkozó híradások. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a támadás akár jelentős eszkalációhoz is vezethet az atomfegyverrel is rendelkező Pakisztán területén.

Alig több mint egy nappal korábban Irán Szíriában és Irakban hajtott végre rakétacsapásokat, amelyek a január január 3-án Kerman városában elkövetett temetői terrortámadásra adott válaszként értelmezhetők. Abban a kettős öngyilkos merényletben közel száz ember vesztette életét. A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Az nem derült ki, hogy Teherán szerint a pakisztáni szunnita milícia is érintett-e a temetői merényletben, vagy a bosszúszomjas belpolitikai hangulat ágyazott meg a támadásnak.

A beludzs nacionalisták felkelése az elmúlt két évtizedben függetlenségi törekvéssé nőtte ki magát az iráni Beludzsisztánban. A síita Irán régóta vádolja azzal Pakisztánt, hogy a felkelők szálláscsinálója, és Szaúd-Arábiával szövetségben instabilitást szít az ország délkeleti határán.

Hétfőn Irán rakétákat lőtt ki Észak-Szíriára, állítása szerint az Iszlám Állam bázisai ellen, Irakban pedig egy állítólagos „izraeli kémközpontot” és „terrorista csoportokat” támadott meg a kurdisztáni régió fővárosában található amerikai konzulátus közelében.

Irak kedden a szuverenitása „égbekiáltó megsértésének” nevezte a támadásokat, amelyekben több civil is életét vesztette, egyúttal visszahívta teheráni nagykövetét, és azzal fenyegetőzött, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az ügyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik