A következő élő közvetítés része Ukrajna büntetőeljárást indít a lezuhant gép miatt

27 év börtönt kapott az orosz háborúpárti blogger felrobbantása miatt Darja Trepova

Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

27 éves börtönbüntetésre ítélte kedden egy orosz bíróság Darja Trepovát, akit Vlagyimir Tatarszkij (valódi nevén Makszim Fomin) orosz katonai blogger halálával összefüggésben terrorizmussal vádoltak.

Tatarszkijjal 2023 áprilisában egy szoborba rejtett bomba végzett, amelyet a 26 éves Trepova adott neki ajándékba, amikor Tatarszkij mintegy 100 ember előtt előadást tartott egy szentpétervári kávézóban. A figura a háborúpárti Tatarszkijt ábrázolta, és szemtanúk elmondása szerint a férfi tréfásan „Arany Vladlennek” nevezte, és megfordította a kezében, mielőtt felrobbant a bomba. A detonáció a bloggert azonnal megölte, több tucatnyian pedig megsebesültek.

Trepova korábban azt állította a bíróságnak, hogy azt hitte, hogy a csomag, amelyet átadott neki, lehallgató készüléket tartalmaz, nem pedig bombát. Álltása szerint egy ukrajnai férfi utasítására cselekedett, akit „Gestalt” (németül „alak”) néven ismert, és aki a gyilkosságot megelőzően több hónapon keresztül pénzt és utasításokat küldött neki. Trepova azt gondolta, hogy le akarják hallgatni Tatarszkijt, hogy megtudják, pontosan milyen információi vannak a háborúról.

„Nagy fájdalmat és szégyent érzek, hogy hiszékenységem és naivitásom ilyen katasztrofális következményekhez vezetett. Nem akartam senkinek sem ártani” – mondta a bíróság előtt a hét elején. „Különösen nagy fájdalmat és szégyent érzek amiatt, hogy egy terrorcselekményt hajtottam végre a saját kezemmel.”

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik