Nagyvilág

Magyarország maradhat az utolsó uniós tagállam, ahol csak receptre adnak esemény utáni tablettát

Florian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP
Florian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP

Elfogadta szerdán a lengyel kormány azt a törvénymódosító javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében alkalmazott esemény utáni tablettákat vény nélkül is lehessen vásárolni – jelentette be szerdai sajtóértekezletén Donald Tusk miniszterelnök.

A módosító javaslat ezután a szejm elé kerül, ahol szavazni fognak róla.

A gyógyszerügyi törvény módosítása értelmében konkrétan az ellaone nevű tabletta lenne szabadon forgalmazható a 15 évnél idősebb lányok és nők számára, a 15 évnél fiatalabbak esetében azonban vényköteles lesz – mondta el Tusk. Hozzátette: egy esemény utáni fogamzásgátló, nem pedig korai vetélést okozó szerről van szó, amely az Európai Unió államaiban a legáltalánosabb megoldásnak számít.

Több lengyelországi életvédő szervezet szerint az ellaone korai vetélést is okozhat.

A Telex cikkében emlékeztet, az esemény utáni tablettákat az Európai Unió minden tagállamában be lehet szerezni vény nélkül – kivéve Magyarországot és Lengyelországot. Ha a szejm megszavazza a lengyel kormány törvényjavaslatát, akkor Magyarország utolsó marad ebben.

A kormányfő bejelentette továbbá: benyújtják a szejmbe a terhesség 12. hetéig végezhető “legális és biztonságos” abortuszról szóló tervezetet is. Elismerte, hogy a széles kormánykoalíción belül eltérnek a vélemények a témáról, így a törvényjavaslatot nem kormánytervezetként, hanem civil szervezetekkel együttműködve terjesztik elő.

A 12 hétnél fiatalabb magzatok művi vetélésének engedélyezését a kormánykoalíción belül a Lengyel Parasztpárt és a Lengyelország 2050 ellenzi. Azt szeretnék, hogy népszavazás döntsön az ügyben, előtte azonban állítsák vissza a magzat védelméről szóló, 1993-ban elfogadott, abortusz-kompromisszumnak is nevezett törvény szerinti állapotot. A törvény három esetben engedélyezte a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

A lengyel alkotmánybíróság 2020-as döntése nyomán csak az első két esetben megengedett az abortusz. Az alkotmánybírósági döntés annak idején tömeges feminista tüntetéseket váltott ki.

A szintén a kormánykoalíció részét képező Baloldal frakciója már tavaly novemberben, röviddel a választások után benyújtott a szejmbe két, a terhességmegszakításra vonatkozó jelenlegi szabályozást liberalizáló tervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik