Élő Nagyvilág

Újabb csapást mértek a britek és az amerikaiak Jemenre

Jake GREEN / MOD / AFP
Jake GREEN / MOD / AFP

A hétfői nap történéseiről itt olvashat.

Amerika támogatna egy újabb tűzszünetet

Az Egyesült Államok támogatna egy második szünetet, egy időszakos fegyverletételt Izrael és a Hamász között. Erről az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, John Kirby beszélt a Fehér Házban. Kirby szerint 30-60-90 napos tűzszünetet támogatnának, különösen akkor, ha az lehetőséget adna a túszok kihozatalára és több segély Gázába juttatására. Az Egyesült Államok közel-keleti megbízottja Kairóban van ma.

Volt izraeli elnök: Ne legyen puszta beszéd a „Soha többé Auschwitz!"

Ne legyen puszta beszéd az Auschwitz 79 évvel ezelőtti felszabadításakor megfogalmazott jelszó, a „Soha többé!”, jelentette ki Reuven Rivlin volt izraeli elnök kedden az egykori auschwitz-birkenaui náci német haláltáborban rendezett megemlékezésen.

Reuven Rivlin az Európai Zsidó Szövetség (EJA) által Krakkóban rendezett, az antiszemitizmusról szóló kétnapos nemzetközi konferencia résztvevőivel együtt érkezett az auschwitzi emlékhelyre.
Felidézte: 1945-ben, amikor a lágert felszabadították, a világ magáénak érezte a „Soha többé Auschwitz!” jelszót.

Mindeddig biztos voltam abban, hogy az egész világ tanulságot vont le mindabból, október 7-e óta viszont azon töprengek, jelentenek-e ezek a szavak még mindig valamit?

– fogalmazott Rivlin. Elmondta: az auschwitzi emlékhelyen kedden azért imádkoztak, hogy a „múltban megtörtént sötét napok” soha többé ne ismétlődjenek meg.

A szertartáson jelen volt Peter Pellegrini szlovák házelnök is, aki beszédében úgy fogalmazott: Auschwitz-Birkenau „intő jel” a jelenleg a világot megrázó fegyveres konfliktusok miatt is.

(MTI)

Támadás ért egy ENSZ-menedékhelyet Gázában

Hat palesztin meghalt, amikor hétfőn a Gázai övezet déli részén, Hán Júniszban találat érte az ENSZ által működtetett menekülttábort, közölte az ENSZ palesztin segélyszervezetének vezetője. Mint hozzátette: a tábort ért támadásban többen megsérültek.

(Guardian)

ENSZ: 570 ezer embert fenyeget a katasztrofális éhezés Gázában

Az ENSZ palesztinokat segítő ügynöksége, az UNRWA szerint Gázában 570 ezer embert fenyeget a katasztrofális éhezés.

Az X-en közölt bejegyzés szerint az intenzív harcok, a hozzáférés megtagadása és korlátozása, valamint a kommunikációs áramszünetek akadályozzák az UNRWA-t abban, hogy biztonságosan és hatékonyan juttassa el a segélyeket a helyszínre.

Megtorlást ígérnek a húszik

A jemeni húszi lázadók kedden bejelentették, megtorolják az Egyesült Államok és Nagy-Britannia erői által az állásaik ellen mért csapásokat, írja az MTI.

A lázadók egyik szóvivője, Jahja Szarí az X-en megerősítette, hogy az éjszaka az amerikai-brit erők összesen 18 légicsapást hajtottak végre a húszik ellenőrizte Szanaa, Hodejda, Taizz és el-Bajdaa térségében.

A szóvivő nem részletezte, milyen megtorlást terveznek és áldozatokról sem beszélt.

A felkelők ellenőrizte al-Maszíra televízió azt közölte, a csapások a fővárostól, Szanaától északra lévő ed-Dailami támaszpontot célozták.

Mohammed Hamoud / ANADOLU / AFP Húszi lázadók tüntetése az amerikai és brit támadások ellen rendezett tüntetésen 2024. január 22-én Jemenben fővárosában.

A brit és amerikai légierő hétfő éjjel hajtott végre újabb közös akciót az Irán által támogatott húszik katonai létesítményei ellen. Grant Shapps brit védelmi miniszter külön közzétett személyes tájékoztatójában önvédelmi akciónak nevezte a fellépést.

A tárcavezető szerint ugyanis a húszi lázadók által a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett sorozatos támadások továbbra is veszélyeztetik a hajózó személyzetek tagjainak életét, és a hajóforgalomban okozott fennakadás tűrhetetlen költségekkel terheli az egész világgazdaságot.

A lázadók e támadásokat Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokolják.

21 izraeli katonával végzett egyetlen csapás Gázában

Az izraeli hadsereg közölte, hogy hétfőn 21 katonájával végzett egyetlen csapás Gáza középső részén.

Ez volt a legnagyobb veszteség, amelyet egyetlen csapás miatt szenvedett el az izraeli haderő. Daniel Hagari ellentengernagy, a hadsereg szóvivője kedden elmondta, hogy a katonák hétfőn két épület lebontásához készítették elő a robbanóanyagot, amikor egy fegyveres rakétavetővel rálőtt egy közeli tankra. Ezzel idő előtt beindította a robbanást, a katonákra pedig ráomlott az épület.

(The Guardian)

Sajtóértesülés: Két hónapos tűzszünetet javasolt az izraeli kormány

Folytatódtak keddre virradóra a harcok a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz városánál az izraeli hadsereg (IDF) és az övezetet irányító Hamász terrorszervezet fegyveresei között, helyszíni beszámolók szerint az izraeliek tüzérséggel lőtték egy kórház környékét is. Hán-Júnisz az övezet déli részének legfontosabb városa, egyúttal az IDF szárazföldi hadműveleteinek egyik központja is.

A palesztin vörösfélhold azt közölte, a hadsereg tüzérségi támadást hajtott végre térségbeli központja ellen, melynek következtében több, a szervezetnél menedéket kereső ember megsebesült. A PalTel palesztin távközlési szolgáltató azt közölte, hogy ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások a harcok következtében.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt terrortámadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedtek el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai háború palesztin halottjainak száma időközben már meghaladta a 25 ezret.

Jóllehet Avi Haiman izraeli kormányszóvivő hétfőn nevetségesnek nevezte a Hamász túszcserére tett javaslatát, az Axios amerikai hírportál helyi idő szerint hétfő este arról számolt be, hogy Izrael – a már korábban közvetítői szerepet vállaló Egyiptomon és Kataron keresztül – két hónapos tűzszünetet javasolt a Hamásznak az összes túsz elengedéséért cserébe.

Az Axios két, magát megnevezni nem kívánó izraeli tisztségviselőre hivatkozva úgy tudja, az izraeli kormány tíz nappal ezelőtt hagyta jóvá a javaslatot, mely az első szakaszban a nők, a 60 év fölötti férfiak és a súlyos egészségügyi állapotban lévők szabadon engedését irányozná elő. A második szakasz a katonanők, a 60 év alatti, nem a katonaságnál szolgáló férfiak, illetve végül a katonák elengedéséről szólna, valamint a holttestek hazaszállítását is lehetővé tenné. Emellett a felek megegyeznének izraeli börtönökben fogva tartott palesztin rabok elengedéséről is.

Mindeközben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn találkozott a túszok családtagjaival, a megbeszélésen pedig a Times of Israel című izraeli lap szerint a kormányfő kiemelte, hogy bár a Hamász részéről nem érkezett „igazi ajánlat”, az izraeli fél „előkészített egy javaslatot”, amelyről azonban nem árult el részleteket. A 12-es kereskedelmi televíziós csatorna a találkozóról később hangfelvételt is közzétett, melyen Netanjahu jól hallhatóan azt mondja:

Van egy általam összeállított javaslat, melyet a háborús kabinethez is eljuttattam. Mi továbbadtuk, most pedig, ahogy mondani szokás, megy a kötélhúzás.

(MTI)

Ismét a jemeni húszikat támadta a brit és az amerikai légierő

Újabb közös akciót hajtott végre a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen – jelentette be hétfő éjjel a londoni védelmi minisztérium. A kedd hajnalban ismertetett részletesebb közös közlemény szerint, amelyet Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Hollandia, Ausztrália, Kanada és Bahrein adott ki, a légicsapásoknak nyolc célpontjuk volt.

Grant Shapps brit védelmi miniszter külön közzétett személyes tájékoztatójában önvédelmi akciónak nevezte a fellépést.

Shapps szerint ugyanis a húszi lázadók által a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett sorozatos támadások továbbra is veszélyeztetik a hajózó személyzetek tagjainak életét, és a hajóforgalomban okozott fennakadás tűrhetetlen költségekkel terheli az egész világgazdaságot.

A közös fellépés újabb csapást mért a húszik egyébként is korlátozott fegyverkészleteire és a világkereskedelmet fenyegető támadó képességeikre – fogalmaz a brit védelmi miniszter közleménye.

A londoni védelmi tárca külön ismertetett tájékoztatása szerint a légitámadásban a brit királyi légierő (RAF) négy Typhoon FGR4 harci repülőgépe és két Voyager légi üzemanyag-utántöltő repülőgépe vett részt. A brit gépek Paveway IV típusú precíziós irányított bombákkal támadtak két húszi katonai létesítményt a jemeni főváros, Szanaa repülőtere közelében.

A Pentagon közlése szerint az amerikai harci gépek az Eisenhower repülőgép-hordozóról szálltak fel.

A brit védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy

a légicsapások tervezését nagyon szigorú elemzés egészítette ki a civil lakosságot érintő kockázatok minimalizálása végett, és e kockázatokat még tovább csökkentette, hogy a műveletet éjszaka hajtották végre.

A brit, az amerikai, a holland, az ausztrál, a kanadai és a bahreini kormány kedd hajnali közös közleménye szerint az akciónak összesen nyolc célpontja volt; ezek között mindenekelőtt a húszik rakétatámadási és légi felderítő képességeihez kötődő föld alatti tárolók és egyéb katonai létesítmények szerepeltek.

A londoni védelmi tárca tájékoztatásában is szerepel, hogy a hétfő éjjeli brit-amerikai akcióhoz Ausztrália, Kanada, Bahrein és Hollandia nyújtott támogatást, de e segítség mibenlétét a minisztérium nem részletezte.

A közlemény szerint a húszik november óta „harmincnál több” támadást hajtottak végre a nemzetközi hajózás ellen a jemeni partok előtt.

Nem sokkal az akcióról szóló közlemények ismertetése előtt a Downing Street bejelentette: Rishi Sunak brit kormányfő és Joe Biden amerikai elnök telefonon tárgyalt egymással, és megállapodtak abban, hogy a két ország a nemzetközi partnerekkel együttműködve folytatja erőfeszítéseit a húszik által a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett támadások megakadályozása, a támadók elrettentése érdekében.

A brit és az amerikai légierő legutóbb január 11-én támadta együttes akció keretében a húszik jemeni katonai létesítményeit.

A közös brit-amerikai műveletek előzményeként az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik