Nagyvilág

Halálos fenyegetést küldtek Szijjártónak a kárpátaljai útja előtt 

Halálos fenyegetést tartalmazó, ukrán nyelvű emailt kaptak a Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviseletei – számolt be az Index kedden. Értesülésüket egy Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón megerősítette Szijjártó Péter is, aki január 29-én Kárpátaljára utazik, hogy ott találkozzon ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával.

Az Index által idézett levélben azt állt, hogy „Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk? Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem”.

Szijjártó a Magyar Nemzet szerint a fenyegetésre reagálva azt mondta, hogy annak célja a jövő heti külügyminiszteri találkozó beárnyékolása lehet, de ez nem fog megtörténni:

Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajnával jó legyen az együttműködésünk, Ukrajna területén, Kárpátalján 150 ezres magyar nemzeti közösség él, az ő érdekükben próbálunk valamifajta megállapodásra jutni majd az ukrán kollegákkal jövő hét hétfőn.

Hozzátette azt is, hogy az ukrán fél biztonságot szolgáltató szerve a legkörültekintőbb intézkedéseket fogja meghozni és folyamatosan tartani fogja a kapcsolatot a magyar biztonsági szolgálatokkal. „Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a találkozó a valódi tartalomról, és ne másról szóljon” – jegyezte meg a levelekre utalva a magyar külügyminiszter. A találkozó egyik célja, hogy előkészítsék Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját, amelyben valamilyen előrelépés már történt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Szijjártó egyik ukrajnai útja előtt fenyegető leveleket küldtek szét. Szinte napra pontosan három évvel ezelőtt vérontással fenyegető, „Ukrajnai hazafiak” aláírással ellátott levelet kapott Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik