Nagyvilág

Kényszertáplálják a börtönben éhségsztrájkoló lengyel képviselőt

Pawel Supernak / PAP / MTI
Pawel Supernak / PAP / MTI

Akarata ellenére egy orron keresztül bevezetett gyomorszondával, nem pedig infúzióval kényszertáplálják a börtönben 15 napja éhségsztrájkot folytató Mariusz Kaminskit, közölte kedden a közösségi médiában a lengyel ellenzéki képviselő fia.

Arról, hogy Kaminski esetében a bíróság elrendelte a kényszertáplálást, a múlt héten Andrzej Duda elnök számolt be a davosi Világgazdasági Fórumon. A család arról értesült, hogy a kényszertáplálást kedd délelőtt indítják el, írta meg Kaminski felnőtt fia, Kacper az X közösségi felületen.

Az orvos azt közölte apámmal, hogy a legembertelenebb módszert, az orron keresztül bevezetett szondát alkalmazzák, annak ellenére, hogy apám az infúziós táplálásba egyezett bele

– áll a bejegyzésben.

A kényszertáplálás alkalmazását megerősítette kedden a Politikai Foglyok Védelmi Bizottsága (KOWP) nevű szervezet, amely Kaminski, valamint az ellenzéki Jog és Igazságosság másik bebörtönzött képviselője, Maciej Wasik január 9-én történt letartóztatása után alakult meg.

A legagresszívabb módszert választották meg, amely az egészségre veszélyes szövődményeket válthat ki

– áll a KOWP X-bejegyzésében.

A lengyel igazságügyi tárca által is megerősített információk szerint hétfő este az 58 éves Mariusz Kaminskit a közép-lengyelországi Radom városa börtönéből a helyi kórház sürgősségi osztályára szállították. Maria Ejchart igazságügyi miniszterhelyettes kedden a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a kórházban Kaminskit egy megszokott eljárás keretében megvizsgálták, de nem volt életveszélyes állapotban.

Kacper Kaminski aznap közölte: apja cukorbeteg, a sürgősségi osztályra alacsony vércukorszint és alacsony pulzusszám miatt került.

A lengyel jog szerint a kényszertáplálás az éhségsztrájkoló elítélteknél csak akkor alkalmazható, ha az állapotuk életveszélyes.

Andrzej Duda már 2015-ben kegyelemben részesítette a korrupcióelleni hivatal egykori vezetőiként hivatali túlkapás címén elítélt Kaminskit és Wasikot. Az államfő akkor a lengyel alkotmány egyik előírása alapján intézkedett. Mivel Duda érvényesnek tartja 2015-ös döntését, a másodszori kegyelmi eljárást más módon, a büntetőtörvénykönyv alapján kezdeményezte. Ilyenkor a főügyész véleménynyilvánítása a kegyelmi aktus előfeltétele.

Maria Ejchart miniszterhelyettes kedden elmondta: Bodnar kedden, legkésőbb szerdán küldi vissza az államfőnek Kaminski és Wasik dossziéját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik